Още три случая с допинг у нас след скандала в щангите

Обяснението е, че забранените вещества са попаднали в организмите им чрез замърсени добавки

За последните две седмици трима български спортисти са дали положителни допинг-проби, като единият от тях е непълнолетен, съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред ресорната парламентарна комисия.

Обяснението и на тримата било е, че забранените вещества са попаднали в организмите им чрез замърсени хранителни добавки. „По данни на Националната антидопингова организация на Великобритания, изнесени на последния конгрес на Института на националните антидопингови организации, 44 % от положителните резултати от техните анализи са в следствие употреба на забранени субстанции, съдържащи се в хранителни добавки”, обяви министърът. За периода 2010-2014 г. общо 32 елитни състезатели са се провалили на допинг-тестовете, стана ясно още от изказването на Кралев.

Той разясни пред депутатите хронологията на случая с 11-те щангисти. Изпълнителният директор на Националния антидопингов център д-р Виолета Заркова пък обясни, че по правилата на Световната антидопингова агенция няма вариант тежкоатлетите да се отърват без наказание. Ако успеят да докажат обаче, че не са взимали съзнателно забранените субстанции санкцията може да от мъмрене до 2 години. В противен случай ще бъде 4 години, а за заловените повторно – до живот.

Федерацията е тази, която ще бъде уведомена за резултатие от пробите в Кьолн. Красен Кралев представи пред депутатите и Националната стратегия за борба с допинга в спорта. Тя е 10-годишна като за по-голяма ефективност ежегодно ще се правят планове за действие.