Горнобанци готвят протест заради банята в града

В момента емблематичната сграда се руши и няма кой да я реставрира

Горнобанци отново ще излязат на протест. Причината този път са банята в Горна баня и два допълнителни прилежащи имоти, единият от които е бивша поликлиника. Това заяви пред Topnovini Любомира Василева от инициативния комитет за Горна баня.

В момента емблематичната сграда на банята се руши и няма кой да я реставрира. Собственик както на банята, така и на другите два имота е Болницата по рехабилитация и физикална терапия в Овча купел, чиито директор е д-р Татяна Ангелова.

В опит горнобанци да намерят начин банята да бъде реставрирана се натъкват на търгове, обявени на 16 и 17 април за продажбата на двата, съпътстващи банята имота.

Горнобанци са се заканили, ако не бъдат спрени двата търга до края на седмицата да излязат на протест. Това може да стане във вторник (14 април), като има идея протестът да продължи и на 16 април (четвъртък). Мястото му все още не е решено. Идеята е с гражданско неподчинение да бъде попречено на търговете.

Вариантите са няколко - да бъде блокирано отново движението по Околовръстния път на София, да се протестира пред Министерство на здравеопазването или изцяло да се блокира достъпа до кв. Горна баня.

Василева разказа, че по предложение на зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков един от вариантите е ако не бъдат намерени в Министерство на здравеопазването (МЗ) финанси, с които да се извърши реставрацията на банята, да се потърсят алтернативни варианти.

Един от тях е МЗ да си върне санаториума в активите, включително и самата сграда и да търсят начин с ПЧП или друг начин пари за реставрация. Друг вариант е да се продадат парцелите и да се реставрира част от банята. Обмислял се е и вариант банята с прилежащите й имоти да се прехвърли към Столична община (СО), която по-лесно може да намери средства за реставрация чрез програми, собствено финансиране и др.

На среща на горнобанци с д-р Татяна Ангелова е било предложено тези имоти да се прехвърлят към СО, тя е заявила, че ще се въздържи от коментар, но видимо не е приела добре новината.

Опасенията на горнобанци са, че д-р Ангелова в момента се опитва да продаде имотите, да усвои парите (нещо, което тя е казвала и в интервю, според Василева) по нейно усмотрение.
Горнобанци искат дори да подадат сигнал до Прокуратурата за безстопанственост. “Това е абсурдно. Тя от 2008 г. не е направила абсолютно нищо за нито един от имотите. Тя умишлено разрушава държавна собственост, за да ги обезцени”, обяснява Василева.

Тя посочи също, че въпреки обещанията на зам.-министър Шарков, търгът е обявен и ще се случи.

Това, което горнобанци се опитват да направят е да спасят банята си. Двата имота - бившия санаториум и поликлиника могат да бъдат продадени, но парите трябва да се използват единствено за реставрацията на банята, защото по думите на Василева по покрива на банята вече има поникнали дървета.

Това, което възмущава съкварталците е, обещанието на д-р Ангелова, че от продажбата на двата имота тя няма намерение и една стотинка да даде за банята.

Горнобанци обаче се натъкват и на интересни факти за д-р Ангелова. От Търговския регистър става ясно, че д-р Ангелова има фирма, която развива същата дейност като тази на болницата по рехабилитация, т.е. на лице е конфликт на интереси.

Освен това директорският пост на тази болница е с мандат от три години и може да се удължи с още една година. “Доктор Ангелова е директор на тази болница от 2008 г. като първият й мандат е с продължителност от 5 години, а сега здравният министър Петър Москов й е дал още един мандат”, разказва Василева и е категорична “тя не може да бъде повече директор там. Защо я държат?”.