Ларгото ще унищожи древна римска улица

Подменят визията на пространството около „Ал. Невски“ и „Св. Неделя“

Ларгото ще легитимира унищожаването на античната римка улица „Вия Принципалис“ – най-интересната улица в Сердика от времето на Римската империя. Това коментира архитект Димитър Димитров от сдружение „Граждани за София“, пише topnovini.bg.

Изцяло да бъде променена визията на пространството около „Ал. Невски“ и „Св. Неделя“. Това поиска архитект Димитър Димитров от гражданско сдружение „За София“.

Най-подходящото място за площад е пресечната точка между ул. „Оборище“, площад „Ал. Невски“ и площад „Николай Гяуров“ и ул. „Париж“, където, според него може да бъде изграден липсващият на София фонтан.

Според архитекта този фонтан, приведен в подходящ мащаб може да бъде целогодишно работещ. В това пространство може да бъде сложена и пластика на Св. София, пред църквата пък може да има камбанария.
Според архитекта ул. „Г. С. Раковски“ трябва да премине в тунел от бул. „Дондуков“ до ул. „Аксаков“.

Архитект Димитров градът трябва да се освободи от стълбовете, защото вече има прекалено много стълбове. Също така е необходимо и да се освободи централната градска част от „паразитното автомобилно движение“. Липсва градоустройствена визия в управляващите столицата.

Желанието да се усвоят 50 млн. евро накара управляващите да избързат и да направят нещо, което не е обмислено, така коментира архитектът новият градоустройствен план. Архитектът е категорично против паметника на Самуил. Според него градът трябва да намери пространства, в които да постави всички първи български царе, но не това е мястото, смята той.