Мерят нивата на радона и в Стара Загора

102 датчика за радиоактивния елемент ще бъдат поставени из цялата област

42 датчика за радон ще бъдат поставени в Стара Загора в рамките на национална програма на Министерството на здравеопазването. Това съобщи началникът на отдел химико-физични изследвания към РЗИ-Стара Загора – Венета Танева, областен координатор на проекта.

Радонът е природен елемент, който се съдържа в почвата. Той, обаче, е и радиоктивен. Неговото високо съдържание в затворени помещения може да доведе до образуване на рак на белите дробове. В Европа повече от 20 години се извършват изследвания за наличието на радон в различни населени места. За първи път по международна програма такова мащабно изследване ще бъде направено и в България, като крайна цел е да се създаде радонова карта за цялата страна. Преди измервания за наличието на радон са правени само в София, Варна и Бургас. От тази година данни ще бъдат събрани от цялата страна, като датчици за радиоктавния елемент ще бъдат поставени както в обществени сгради, така и в апартаменти и къщи, съобщава NBP.bg.

Датчиците се инсталират на първите етажи – целта е те да са максимално близо до земята и до почвата, която се явява източник на радон.

В цялата област Стара Загора ще бъдат поставени общо 102 датчика – 42 от тях са в Стара Загора, 16 в Казанлък, 5 в Чирпан, 4 в Раднево, 2 в Гълъбово и по един в Павел баня, Николаево, Мъглиж и Гурково. Измервателните уреди ще останат за 6 месеца. След това те ще бъдат изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) и сменени с нови за нов 6-месечен период, за да се обхване както пролетно-летния, така и есенно-зимния сезон, допълни Венета Тенева.