Ръководството на ВМЗ - Сопот проговори

По време на взривовете заводът е бил без физическа охрана

До седмица прокуратурата ще излезе с резултати по разследването на взривовете в Иганово, заяви главният прокурор Сотир Цацаров и допълни, че има твърде много съвпадения между двата инцидента във военния завод. Припомням, че само ден след втория взрив, прокуратурата излезе с доклад за серия пропуски в охраната на завода. Вчера ръководството на дружеството, пред камерата на БНТ, коментира изнесените нарушения.

Графиците на пазачите в Иганово се изготвят от звено „Въоръжена охрана” към ВМЗ Сопот. Заради разследването, ръководството на дружеството все още не е видяло дневниците, в които пазачите са описали дежурствата си в дните на двата инцидента. Според прокуратурата, по време на взривовете, заводът в Иганово е бил без физическа охрана в продължение на половин час.

Иван Стоенчев – изпълнителен директор на ВМЗ – Сопот: „Не е нормално изобщо да няма охрана, няма значение дали е за 30 минути или 5 минути, това изобщо не го коментираме, но не мога да кажа дали е така или не.”

Сигнално – охранителната техника в склад № 6 не е била изправна, призна Стоенчев, но уточни, че още преди първия взрив, е стартирала процедура за поставянето на нов СОТ. Иван Стоенчев: „Ние сме закупили част от материалите, извършваме разрешителните дейности, просто беше въпрос на време.”

Колкото до обвинението, че на площадката в Иганово се допускат външни лица и животни на паша изпълнителният директор обясни, че това е практика от години, за да няма пожари.

Иван Стоенчев: „ Да, с мое съгласие има допуснати коне на площадка Иганово. Това не е за първи път. Човекът, на който са конете, когато влиза в завода, влиза с наш охранител, той го придружава до мястото на конете, описва се в специален журнал”.

Все още не е ясно какви са щетите след втория взрив и кога заводът в Иганово ще започне работа отново. Сроковете за изпълнение на няколко поръчки вече са предоговорени, така че заводът да не плаща неустойки.