Два силни и над 20 остатъчни взрива в Иганово

Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство във връзка с инцидента

Продължават вторичните взривове на площадката на ВМЗ – Сопот край Иганово. Според главния секретар на МВР Георги Костов силните взривове са били 2, а остатъчните – над 20.

При огледа на безпилотния самолет над пострадалия район западната част на цеха е разрушена, допълни Костов. Около 500 са били термобаричните гранати, които са се намирали в района. Това са бойни изделия за противодействие на сложни модерни танкове.

Според главния секретар на МВР цехът се намира на около 1 километър от взривения на 21 март склад на ВМЗ. Не се изключва саботаж или нелоялна конкуренция, работи се по всички версии.

По думите на Георги Костов днес ръководството на ВМЗ – Сопот е възнамерявало да поиска от прокуратурата да бъде възобновена работата във взривения цех.

Информацията за това потвърди пред Дарик и изпълнителният директор на оръжейницата Иван Стоенчев. По думите му, са имали намерение да поискат разрешение да подновят работа, ако сапьорите дадат официален документ, че са отстранени всички опасни остатъци.

Според инж. Стоенчев охраната на ВМЗ - Сопот е надеждна. Той обаче отказа да коментира версията за саботаж.

По думите му, в цеха е имало освен термобарични гранати, подготвени за опаковане, и бойни части от други гранати, подготвени за сглобяване. Стоенчев обаче не коментира броя им.

Според директора на ВМЗ - Сопот работниците са стресирани, а всичко се отразява на заплатите на хората и поръчките на завода.

Окръжна прокуратура - Пловдив образува досъдебно производство във връзка с инцидента, съобщи пресцентърът на МВР.