Ръгбистки от Стара Загора заминаха на турнир в Букурещ

Това е първо издание на турнира, което ще се опита да се превърне в Балканска купа

Тейси Льондева и Илона Едуардова от Стара Загора са сред женския национален отбор по ръгби, които ще участват в следващото събитие от натоварения международен календар на БФР - Балканския турнир в Букурещ от 17 до 19 април.

Там ще премерят сили отбори на страни от региона, както и съставът на Молдова, информира blitz. Това е първо издание на турнира, което ще направи опит да се превърне в Балканска купа, провеждана с ротационно домакинство за региона на Балканите. Турнирът е част от контролната състезателна програма на българските селекции, водени от старши треньора Павел Велков. За участието са включени състезатели и състезателки само от българския шампионат, за да се провери състоянието и готовността им да попълнят съставите на националните отбори преди европейското първенство през юни тази година в Загреб. Треньорският щаб ще включи и някои млади състезатели до 20 години, за които това ще е дебют на състезание от такъв ранг.

Президентът на родната федерация и депутат в НС Атанас Зафиров пожела успех на състезателите и заяви пред журналисти, че участието на отборите в този и подобни турнири са част от усилията на ръководството за изграждане на стабилни национални отбори и превръщане на българското ръгби в лидер в региона и Източна Европа.