Всеки се опитва да яхне съдебната власт, отсече проф. Близнашки

Авторите на съдебната реформа нямали опит

Предложенията на управляващите за конституционни промени са сценарий, съшит с бели конци, за овладяване на съдебната система. Това е експертното мнение на бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки, изказано в ефира на bTV.  Според него, властимащите са оплели „като пилета в калчища”.
Конституционалистът подчерта, че самият той подкрепя разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, но намаляването на мандата му и премахването на тайното гласуване са антидемократични и са израз на онова, срещу което хиляди българи са протестирали. Близнашки отсече, че авторите на съдебната реформа нямат опит и той лично го казал на правосъдния министър Христо Иванов.
Близнашки припомни, че само един Висш съдебен съвет е изкарал мандата си. „Всеки се опитва да яхне съдебната власт, да я оседлае и да я вкара в правия път”, недоволен е бившият премиер. Той не е съгласен и с идеята обвинител номер едно да отговаря на парламентарен контрол.
„Подобно на съдията, той трябва да се подчинява само на закона. Това е много стара теза, отречена на Запад – че прокурорът трябва да е ударната сила на изпълнителната власт”, посочи Близнашки. Той припомни аферата „Костинброд” и разви тезата, че ако големите трима в съдебната система – шефовете на ВКС и на ВАС и главният прокурор, бъдат въвлечени в такива ситуации, трябва да се гарантира, че няма да погазят законността и затова за тях трябва да има опция за процедура по импийчмънт.
Съдия Мирослава Тодорова от СГС коментира, че с излизането на обвинител №1 пред депутатите ще се повиши отчетността на институцията. Тя уточни, че с предложените промени тайното гласуване във ВСС не се премахва, а ще може да се уточни кои са персоналните въпроси, за които тайната да се запази, и кои са общи.
Съдийката не пропусна да коментира случващото се с колежката й от СГС Румяна Ченалова. „Виждали сме такива шеметни стартирания на процедури, които са приключвали с фиаско”, скептична е Тодорова.
„Драматична е ситуацията около съдия Ченалова, но до неотдавна минаваше за един от най-добрите съдии, на когото се възлагаха едни от най-тежките дела. Когато решат да ти намерят цаката и да те превърнат в изкупителна жертва, това лесно се прави, особено когато има една агресивна изпълнителна власт”, отбеляза и Близнашки.