В Пловдив откриха Технологичен център за спешна помощ

Той е оборудван с най-съвременната техника, използвана от космическата индустрия

Технологичният център към Медицинския университет в Пловдив, оборудван с най-съвременната техника, използвана от космическата индустрия, бе открит днес от ректорът на МУ проф. д-р Стефан Костянев, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и кметът на Пловдив Иван Тотев.

В центъра ще се обучават екипи за спешна и неотложна помощ, включително полицаи, пожарникари и шофьори. Медицински екипи също ще получават знания и ще се ползват от технологиите в комплекса, заяви при откриването ректорът на МУ. Той с гордост демонстрира пред гостите оборудването на свръхмодерния технологичен център, в който са напълно окомплектовани кътове за пълна първа помощ.

"Лабораториите са оборудвани с уреди, използвани в съвременната космическа индустрия, сомограф, изследващ качеството и количеството на съня, както и свръхмодерен автомобилен тренажор, изследващ реакциите на шофьорите при заболявания при различни стресови състояния."- обясни проф. Костянев.

Сред официалните лица бяха депутати, ректорите на ПУ Запрян Козлуджов и на УХТ Кольо Динков, бившият ректор на МУ - доц. д-р Георги Паскалев, директорът на УМБАЛ Карен Джамбазов. Технологичният център бе осветен лично от Негово високопреосвещенство пловдивски митрополит Николай.