Кралев: Базите с концесия поне за 30 години

Сега максималният срок на договорите за клубовете е 10 г.

Удължаване на сегашния максимален срок от 10 години за отдаване под наем на спортни обекти на спортни клубове и федерации ще заложи ръководството на Министерството на младежта и спорта в новия Закон за физическото възпитание и спорта, който се подготвя в момента.

Това бе сред акцентите в изказването на министъра на младежта и спорта Красен Кралев по време на конференция, посветена на  публично-частното партньорство в Югоизточна Европа.

„Деветдесет процента от базата е общинска. За да я обновят, клубовете трябва да привлекат инвеститори. Но за тази цел е необходимо да получат концесии за повече години, за да могат да инвестират. Никой няма да дойде за 5-10 години. Ако има изобщо възвращаемост на парите в спорта, тя идва след много дълго време. Сега максималният срок на договорите за клубовете е десет години. Финансовият план обаче не стига за този период да върнеш вложеното. Необходими са поне 30", категоричен бе спортният министър.

Друга идея, която лансира Красен Кралев е предоставянето на данъчни облекчения за частни инвеститори, влагащи средства в одобрени от компетентен държавен или общински орган инвестиционен проект за изграждане на нови спортни съоръжения, предложени от лицензирани спортни федерации и клубове.

„На фона на несъвършенствата в нормативно-правната уредба министерството на младежта и спорта е пример за добри практики при предоставяне на услуги в областта на публично-частното партньорство с  взаимоотношенията си със спортните федерации и клубовете. Министър Кралев вдигна високо летвата и с показването на един нерегулиран сектор на спортни услуги, какъвто е случаят с предлагането на хранителни добавки във фитнес центровете у нас", изтъкна по време на дискусията д-р Христо Христозов, председател на Дружество Европейско право.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен