Събират децата от домовете в седем Центъра от семеен тип

Братя и сестри няма да бъдат разделяни, независимо от здравословното им състояние

Серия от работни срещи с директорите на всички домове за деца, лишени от родителска грижа ще помогне за извеждането и настаняването на всички деца със здравословни проблеми в изградените от община Стара Загора по европейски проект седем Центъра за настаняване от семеен тип. Това коментира пред Дарик заместник-кметът Иванка Сотирова.

"Три от тези къщички вече работят. Продължаваме с извеждането на децата, в началото на тази седмица проведохме работна среща с директорите на домовете "Незабравка", "Българка", "Мария Терезия" и "Теофано Попова". Такава е предвидена и за следващата седмица.

Няма да прибързваме, проучваме внимателно децата. Не искаме да се повтори ситуацията от преди няколко месеца когато в опит да изведем децата ги пратихме в други градове, без да се съобразяваме с какво те са свикнали. Някои не успяха да се адаптират и се върнаха при нас.

Сега се съобразяваме с всичко. Включително и това дали детето със специални потребности има братя и сестри. Независимо, че условно казано те са здрави, всички трябва да останат заедно. Съобразяваме се и с това кое училище посещават децата.

Не искаме да нарушаваме учебния процес затова до към 24 май няма да предприемаме действия спрямо такива деца. Но независимо къде ще продължат да живеят, те ще посещават същото училише, което и до този момент", разясни Иванка Сотирова.

След извеждането на децата от дома в Петрово той ще бъде закрит. Общината пък ще кандидатства пред Социалното министерство сградата да бъде използвана за дом за възрастни хора.

"Ще кандидатстваме и за дом "Незабравка". Защото след извеждането на някои от настанените там, ще останат само четири деца. Там проблемът е сериозен, защото те имат и финансиране от холандска организация. Нашата идея е сградата да бъде използвана за други деца със специални потребности като тези с аутизъм. Център "Алтернатива 55" определено имат нужда от нова база", коментира Иванка Сотирова.

Заместник-кметът на Стара Загора изрази надежда в следващите седмици обстановката около персонала на ЦДГ №5 "Мечо Пух", в която също се работи с деца в риск, както и около работещите в седемте центъра за настаняване от семеен тип да се успокои. През миналата седмица се появи информация, че четири от учителките в детската градина са подали молби за напускане.

"В момента градината се посещава от 32 до 40 деца. Около 10-11 от тях са със специални потребности. След като бях информирана за проблемите изпратихме още две учителки, които да помагат на предвидените в часовете когато децата са активни.

Разговарях и с директорката, разбрахме се да ми докладва ежедневно. При кандидатстването си за позицията тя се представи много добре, но нито тя има управленски опит, нито персонала опит в работата с такива деца. Надявам се с времето ситуацията да се успокои.

Горе-долу същото важи и за къщичките. Условията са добри, но персонала няма опит. Затова се стигаше до ситуация на единия ден да назначаваме, а след два дни да освобождаваме назначените.

Нито един от персонала да домовете в Петрово и Сладък кладенец не изяви желание да кандадтства за обявените позиции. Имахме хора, завършили Социални дейности и Специална педагогика, които признаваха, че не са ходили на практика в тези домове. Но това разминаване между теория и практика е проблем на цялото ни образование", допълни Сотирова за Дарик.