Водната каскада на стълбите на "Каменица" потече

Стойността на новото съоръжение е 150 000 лева

Стълбите на "Каменица" скоро ще са сред най-предпочитаните места в Пловдив не само за преминаване, но и за отдих. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който с пускането на водната каскада откри напълно обновения обект.

Нови настилки, почистени за първи път от над половин век стени, укрепване на плочата, подземни резервоари и хидроизолация са част от стартиралата миналото лято реконструкция по социализирането на Стълбите.

Това е поредната амбициозна задача, която реализирахме в желанието да осигурим още едно любимо кътче за жителите и гостите на нашия град и естествена красива връзка от Главната улица към обновената още в началото на мандата градинка на Дановия хълм, посочи кметът.

Същевременно Община Пловдив откупи двете заведения в подножието на Стълбите, където предстои откриването на галерия за съвременно изкуство. В концепцията за новия облик на Стълбите се вписват и двете кафенета, където частните собственици също са предприели ремонт.

Монтирани са пейки, поставени са кашпи с дръвчета и цветя, като голямото озеленяване започва тепърва. Предвижда се засаждането на олеандри, а за по-голямата сигурност на обекта са поставени видеокамери.

За да не се нарушава визуалният контакт между Главната и тепето, паркирането по улицата над Стълбите ще е невъзможно, тъй като при извършваната в момента реконструкция там габаритите на пътя се намалят до възможност само за преминаване на автомобилите. Пред самия вход към Дановия хълм съвсем скоро ще бъде монтирана красива информационна табела.

Гледката е прекрасна и в двете посоки – отдолу и отгоре, неслучайно фасадата на някогашния хотел "Берлин" на Главната също беше обновена.

Стойността на проекта е 150 000 лв., а изпълнението му е дело на ОП "Жилфонд" със съдействието на ОП "Чистота" и ОП "Градини и паркове".

Още при откриването Стълбите на "Каменица" с водната каскада по тях се превърнаха в атракция за преминаващите по Главната пловдивчани и туристи.