Туризмът в Старосел е в авариен режим

Срутването на могилата не спира туристите

Край Старосел посрещат туристите в авариен режим и ремонти, информира БНТ. След като сводът на могилата се срути, сега Тракийският култов център все пак посреща туристи. Идентична е обстановката и на други туристически обекти, представящи богатството, наследено от древните траки.

С укрепителни летви, найлони и заграждения за преминаване – така посрещат туристите в Тракийския култов център Старосел. След като през декември миналата година храмът беше затворен заради опасност от срутване, сега могилата все пак посреща туристи. Но – в авариен режим.

Иван Жутев – кмет на Старосел: ”Туроператори ме предупреждават вече 3 поредна година, че ако обектът е в това състояние и този вид,  те ще изключат Старосел от своите дестинации още през 2015-та година!”

За укрепването на могилата от Министерството на културата са отпуснали 360 хиляди лева. И докато в Старосел, все пак посрещат туристи, могилата “Голямата косматка” край Казанлък е затворила изцяло вратите си за чужденци.

Момчил Маринов – директор ИМ “Искра” Казантлък: ”Проблемът е в коридора – временният дронос – построен още от траките. И от 2-те страни на дромоса на определени участъци се свлича земна маса. Това е – просто трябва да се направи спешно аварийно укрепване и да се гарантира достъпът на всички, които ценят нашето наследство.”

Ремонтът на обекта, паметник на културата, най-вероятно ще продължи около месец. Все още не е ясно колко ще излезе укрепването и откъде ще дойдат средствата.

За Александровската гробница край Хасково пари за туризъм вече са дадени. С дарения от Япония, в размер на 3 милиона долара, в непосредствена близост до Гробницата вече има Музеен център “Тракийското изкуство в Източните Родопи”.

Красимир Пилев – управител Туристически информационен център – Хасково: ”Нашите идеи са гробницата да бъде включена в ЮНЕСКО. И аз недоумявам как 15 години, след откриването на Гробницата от покойния д-р Китов, това все още не е факт.”

След като българското тракийско съкровище беше представено в Париж, очакванията за новия туристически сезон у нас са за повече посетители от всички краища на света. Въпросът е какво ще видят в долината на траките чужденците – същия блясък от Лувъра или по-скоро разруха.