Започва кърпенето на най-разбитите квартални улички

Най-зле са пътищата в „Красно село“, „Витоша“, „Илинден“, „Надежда“, „Връбница“, „Сердика“, „Искър“ и „Младост“

Столичната община започва през седмицата тазгодишният ремонт на пътните настилки в София. Първо ще се кърпят дупките в районите, където пътищата са най-пробити и създават големи трудности при придвижването на автомобилите. Това са районите „Витоша“, „Красно село“, „Илинден“, „Надежда“, „Връбница“, „Сердика“, „Искър“ и „Младост“, съобщи пред „Преса“ шефът на дирекция „Транспорт“ Васил Начевски. До десетина дни ремонтите ще обхванат поетапно и останалите 16 района в столицата. В кварталите първо ще се оправят улиците, по които се движат колите на градския транспорт, а едва след това машините ще навлязат и по малките улички.

Запълването на пукнатините ще се извършва по два начина - традиционен, с изрязване и уплътняване след това с асфалт на дупката, и чрез горещо рециклиране. При него машината използва фрезован материал, добавя към него битум и полага сместа отново в пукнатината.

Обновяването на улиците ще се извърши от шестте фирми, които спечелиха в началото на годината конкурса на общината за поддръжка на пътната мрежа в града за следващите 4 години.

За първи път дружествата имат ангажимент в района, за който отговарят, да поддържат освен пътната настилка и хоризонталната и вертикалната маркировка и сигнализация, парапетите, тротоарите и шахтите. Гаранцията за всяка ремонтирана дупка е 1 година и при повторно отваряне фирмата я поправя за своя сметка.

Ремонтите ще продължат до края на годината. Плановете са дотогава да бъдат рехабилитирани 30 км от уличната мрежа. Кърпенето на дупките ще се извърши в рамките на бюджета за текущи ремонти на общината, който е 23 млн. лв. За последните пет години кметството е вложило над 100 млн. лв. за оправянето на улици и булеварди.