В Индонезия екзекутираха седем наркотрафиканти

Тази вечер на индонезийския остров Нусакамбанган чрез разстрел бяха убити двама австралийци, четири нигерийци, бразилец и французин

Австралиецът Андрю Чан, който заедно със своя съучастник Мюраном Сукумаране беше осъден на смърт за организиране на група за наркотрафик наречена Bali Nine бяха екзекутирани тази нощ.

Това потвърди Индонезийската телевизията. Те също така информираха, че екзекуциите на седем затворници - всички мъже - са се случили, но филипинката Мери Джейн Велосо е пощадена в последната минута, след като жената обвинена, че я е подлъгала да пренесе наркотиците е арестувана от полицията във Филипините във вторник.

Съобщението на медиите твърди, че екзекуциите са се състояли около 00.25 ч. местно време.

Остров Нусакамбанган е известен като „индонезийския Алкатраз”, островна крепост, където най-лошите членове на индонезийското общество биват изолирани, хвърлени в затвора и екзекутирани чрез разстрел.

За двойката австралийци, които ръководили кръга за контрабанда на наркотици Bali Nine това е „Островът на екзекуциите”. Такава е съдбата, която сполетя Андрю Чан и Мюран Сукумаран, които бяха обвинени през 2006 г. за набиране на седем души за контрабанда на 8 килограма хероин.

Докато седемте получиха по-малки присъди, Чан и Сукумаран пристигнаха на острова в началото на март, където да бъдат екзекутирани чрез разстрел, заедно с други чужденци от Бразилия, Франция, Филипините и Нигерия.

Случаят разбунтува Австралия когато индонезийското правителство отхвърли искането им за помилване на  мъжете, австралийските власти предложиха пари на Индонезия за да отмени смъртното наказание с доживотен затвор за двама наркодилъри. В допълнение, наркотрафикантите  многократно са подавали петиция за помилване, в която се посочва, че те са се поправили и се разкайват.

Австралия която не прилага смъртното наказание породи вълна от възмущение и безброй статии във вестници.

Отказът на Индонезия да помилва осъдените на смърт вбеси премиера Тони Абът и стартира дипломатическа криза. Абът прогнозира, според Telegraph, че отношенията между Австралия и Индонезия ще преминат през „много труден период... Искрено сме отвратени от перспективата за тези екзекуции".

„Милиони австралийци се чувстват доста гневни и погнусени”, добави външния министър на страната. „Сигурен съм, че Индонезия разбира, че ще има последици".

Последиците ще бъдат усетени най-силно от Чан и Сукумаран, които прекараха последните 10 години в затвор в Бали.

За тези, обречени на смърт, екзекуцията обикновено протича по следния начин: Затворниците биват отведени дълбоко в гората в полунощ, според Sydney Morning Herald. След това им се нарежда да седнат или клекнат. След като са обездвижени, десетина въоръжени мъже се прицелват и ги застрелват в гърдите. Ако затворник оцелее, отбелязва Herald, „командирът ще го застреля от упор в главата”.

„Зоната на смъртта е известна като Нирбая, намираща се на около три километра южно от затвора, която бива достигната по тесен черен път”, според доклад за острова, цитиран от Herald. „Самата зона е оградена от градини с мандарини и портокали".

Екзекуциите за престъпления с наркотици предизвикаха продължаващ спор, но Индонезия разполага с едни от най-строгите закони срещу наркотиците в света и няма резерви относно екзекуциите на чужденци, независимо от дипломатическите последствия.

„Ще го кажа категорично: Не се намесвайте в екзекуциите, защото е наше суверенно право да упражняваме законите си”, заяви индонезийския президент Джоко Уидодо. „Нашият закон все още признава смъртното наказание".

И упражниха това право през януари. Тогава норвежец и бразилец, които бяха заловени с 13 кг кокаин във парапланер, бяха убити чрез разстрел на страховития остров. И двете страни изтеглиха своите посланици в обтегнатата обстановка след това.

Островът е мястото на една от най-известните екзекуции в страната: смъртта на атентаторите от Бали. През 2002 г. мъжете организирали терористична атака, която уби 202 души в Бали. През 2008 г., американския журналист Питър Гелинг се отправил до далечния остров в „малка, дървена лодка” за да посети осъдените в техните последни седмици.

„След като спряхме на кея, таксиметров мотоциклет ни отведе до разпадащия се крайбрежен път към затвора Бату, определен като най-сигурния на острова. На входа му, заместник началника ни посрещна докато край нас премина стадо кози".

Седмица по-късно, атентаторите вече били мъртви, убити на място, което изглежда като чудесна дестинация за почивка. „Цялото преживяване е доста нереално”, разказва австралийския журналист Марк Форбс пред Sydney Morning Herald.

„Освен охраната и това, че се налага да преминеш през няколко залостени врати, всичко беше като ваканционно пътуване, с разходка с лодка, слънчево време и шегуващи се хора и смях. Не се чувстваше сякаш току що сме стигнали до последната спирка за тези мъже преди техните екзекуции".

Ден преди да бъде екзекутиран австралиецът Андрю Чан сключи брак със своята приятелка. Двамата се запознали в затвора в Бали, където тя е била пастор.

Фебиянти Хереуила е принцеса от кралското семейство в Ява, която се е отказала от дворцовия живо в полза на това да помага на затворници с тежки присъди.

В понеделник тя се омъжи за австралийския контрабандист на скромна церемония в затвора. Известна като Феби, жената прекарала пет години в Сингапур като пастор преди да се премести обратно в Индонезия, за да продължи работата си в родния си град.

Тя редовно посещавала Чан по време на своите дежурства, докато той е бил в затвора на остров Бали. На сватбената церемония са присъствали приятели и роднини на булката и младоженеца.

За съжаление Яванската принцеса вече е вдовица, само ден след като се омъжи.

Реакциите на роднините, журналистите и правозащитните организации ескалираха от отчаяние до истерия, след екзекуцията.