Вероятно на 14 май ще бъдат предложени конкретни конституционни промени

До края на месеца трябва да започне работа по внесения законопроект, посочи шефът на парламента

С оглед програмата на Народното събрание за следващата седмица – вероятно на 14 май – е възможно да бъдат предложени конкретни текстове. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева по време на консултациите с парламентарно представените партии и изпълнителната власт за промените в Конституцията, съобщи „Фокус”.

Тя добави, че инициативата за подготовката на предварителните текстове, които да бъдат предложени на всички останали парламентарни групи, трябва да се води от формиращите парламентарното мнозинство. Цачева все пак поясни, че форматът е отворен за участие и на останалите парламентарни групи.

„За мен е реалистично в рамките на следващата седмица да има подадени текстове, които вече да се обсъждат като законодателна инициатива”, посочи председателят на парламента.

Цецка Цачева обясни, че до края на май трябва да има избрана временна комисия за конституционните промени и да бъде започната работа по внесения законопроект.

„Предлагам 14 май да бъде срокът за изписването на правилата, заедно с мотивите към тях, т.е. да имаме годен за подписване на законодателна, в случая конституционна инициатива”, заяви Цачева.

Тя поясни, че форматът е отворен, но е нормално мнозинството в 43-то Народно събрание да започне работата, като очакват подкрепа и присъединяване от всички парламентарни групи.

„Промяната на Конституцията е общо дело на Народното събрание, не само на управляващото мнозинство”, добави тя.