Започват консултации за промените в Конституцията

Очакванията са измененията да са факт през есента

Депутати от всички парламентарни групи, както и вицепремиерите Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и министърът на правосъдието Христо Иванов се събраха в Народното събрание на първа среща за промените в Конституцията, съобщи bTV.

Към момента народните представители смятат, че е необходимо първо да бъдат внесени проектопромените, а после временна комисия да ги обсъди.

Според правосъдния министър, промените ще са факт през есента.

Христо Иванов добави, че целта на срещата в парламента с другите политически сили е да се чуят мненията на всички парламентарно представени групи за промени в основния закон.

По думите му, ако без тези промени членовете на ВСС си подадат оставката и съставът се замени с друг, ще има същите проблеми.

„Предложенията за промени в Конституцията предопределят закона. Затова за да можем да ги обсъждаме като един пакет, трябва да са внесени и да са обявени заедно”, заяви той.

Министърът каза, че очаква да види в парламента около какво ще се формира консенсус.

„Конституцията е кокошката, а законът – яйцето”, посочи министър Иванов.

„Имаме заявена подкрепа от мнозинството”, каза той, като посочи, че подкрепата е от ГЕРБ и Реформаторския блок, а представителите на АБВ и Патриотичния фронт трябва да изкажат позициите на политическите сили.