Нов музей в столицата?

Обсъжда се възможността за създаване на „Музей на 20 век”, който ще бъде насочен към слаборазработени в останалите музеи теми

Обсъжда се възможността за създаване на т.нар. „Музей на 20 век”, който ще бъде насочен към слаборазработени в останалите музеи теми. Това каза заместник-кметът на Столичната община д-р Тодор Чобанов по време на откриването на националната изложба „Напред, науката е слънце“ в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, предаде „Фокус”. 

„Вече сме на финала по адаптацията на предната половина на сградата на Централната минерална баня за Музей за история на София”, заяви той и припомни, че музеят е над 80-годишен, но досега никога не е имал постоянна експозиция. 

„Сега сме в процес анализ, какво може и как трябва да се случат нещата за втората половина от сградата”, обясни Чобанов. Той изтъкна, че има различни идеи, които са дадени и се обсъждат. По думите му, една от идеите, които се анализират, е да се адаптират и останалите около 7 хил. кв. м. също за културни нужди, като тези нужди включват създаването на най-малко две големи новофункционални зали за културни събития. 

„Много сериозно се обсъжда и възможността за създаване на т.нар. „Музей на XX век”, в който ще бъдат представени слаборазработени в останалите музеи теми като двете световни войни, борбите на България в началото на XX век за национално обединение – става дума за Балканската и Междусъюзническата война”, обясни д-р Чобанов.