Градини „цъфват“ на покривите на панелките

Масово софиянци превръщат терасите си в биоградини

Градини с домати, краставици, овошки и кошери с пчели ще се появят по покривите на жилищните сгради в София. Това е една от мерките, които се обмислят в Столичната община за подобряване на градската среда и преодоляване на последиците от глобалното затопляне, пише в. „Телеграф“.

Положителните ефекти от покривните градини са няколко. Части от сградите ще поемат дъждовните води, за които канализацията вече се задъхва поради зачестилите периоди на обилни валежи, следвани от такива на суша. Наличието на повече зеленина ще ни предпазва и от т.нар. ефект на топлинния остров - прекомерно покачване на температурата в градовете. 

От друга страна, растителността ще подобри естетическия вид на блоковете, а хората ще могат да се изхранват с произведените продукти, обясни арх. Жоржета Рафаилова от Направление "Архитектура и градоустройство" към общината. По думите й градините по покриви и фасади стават все по-разпространени в големите градове в Западна Европа като Амстердам, Копенхаген и др. и като мерки на общините, и като мода сред жителите. Особено популярно в последно време там е гледането на кошери с пчели върху сградите. Оказало се, че те живеят доста по-добре в градска среда, отколкото по полето. Причината е, че в земеделските райони има много пестициди и ГМО, които се отразяват пагубно на насекомите, а по покривите, насадени с овошки, зеленчуци и грозде, средата е по-добра.

Модата за гледане на зеленчуци и подправки все повече навлиза и у нас, като много хора превръщат терасите си в биоградини. По пазарите и цветарските магазини пък масово се търси разсад за балконските саксии. Време е Желаещите да се преборят с кризата за марули в последните седмици също си сеят такива на балкона. Различните видове салатки се предлагат в пакет, съдържащ 20 бройки за 1,50 лв. "Ако бъдат разположени правилно, да имат достатъчно място и се полагат грижи, могат да се отглеждат целогодишно. През студените месеци е добре да ги разположите в стая до прозорец, така винаги ще имате свежа салатка", каза Христо Тодоров, собственик на градински център.

Освен листения зеленчук, към балконското озеленяване могат да се добавят и други. Доматите например са добра алтернатива, а цените на разсада им по пазарите варират между 50 и 60 ст. за едно коренче домати в кофичка. Необходима е подготовка За да изградим своя малък градински кът у дома, е необходимо да подберем добре мястото. "Задължително е на бъдещата градина да пече слънце поне по 4 часа на ден, ако държите на реколтата или искате цветята да цъфтят. Живеещите на първи етаж с изцяло сенчести тераси, нямат шансове за зеленчуци. Ако ще бъде разположена на открито, трябва да бъде съобразена и силата на вятъра", съветва цветарят.

В случай, че нямате закътано място, в някои от магазините за дома се предлагат идейни стъклени оранжерии в различни размери, а цените започват от 19,50 лв. Щом мястото е готово, следва да се набавят съдовете, те могат да са метални кофички в свежи цветове, дървени касетки или стандартни саксии. Преди да започне засаждането, трябва да се купят подходяща пръст и добавки, зависимост какво ще се гледа. "За да сте сигурни, че ще има плод, най-добре да използвате препарати за опрашване, например до-матин за доматите. Също така е важно да се слага и по малко тор, но не по ваша преценка, а поискайте съвет от опитен градинар. Препоръчвам да се използва биохумус от червени калифорнийски червеи. Ако се сложи прекалено голямо количество тор на яд-ливите растения, има опасност за здравето", предупреждава специалистът.

За разлика от зеленчуците, цветята е добре да се торят всяка седмица, за да са по-кичести и издръжливи. Що се отнася до почвата, тя може да се открие както по пазарите, така и в големите магазини. В момента на места има на промоционална цена от 9 лв. за 70 л. Същите, но без чашка са между 40 и 50 ст. Намират се всякакви стандартни видове като идеал, розов и консервен. А в случай, че имате нужда от по-големи количества, може да вземете 10 стръка за 3,50 лв., които не са в съд. При покупка над 50 броя, търговците са готови и на отстъпки. По-екзотичният вид, наречен чери домати, върви по 1 лв. за корен в кофичка.

"Точно този сорт е най-подходящ за отглеждане на терасата. Няма нужда от много грижи, достатъчно е да има светлина и топлина", казва специалистът. Освен тях изключително удобни за балкона са и висящите ягоди. Те се поставят на високо, за да могат при израстване да падат свободно надолу. Много хора ги ползват за естествен сенник, като подреждат клончетата им, така че да им пазят сянка и едновременно да се радват на червените плодчета. "Освен това може да се поставят стъпаловидно няколко саксии и да се получи каскада от ягоди", предлага Христо. Дръвчета У нас вече има нов вид овощни дръвчета. Те се отглеждат в големи саксии с обем около 30 л., но височината им не минава човешки ръст. Това ги прави пригодни за отглеждане на балкон. Намаленият им размер е предпоставка и за по-малка продукция. "В такъв вид могат да се намерят ябълки, круши, сливи, череши. Освен по ръст, не се отличават от нормалните овошки, затова нямат нужда от по-специална грижа", добави още Христо Тодоров.