900 бракми зарязани по софийските улици

Едва 77 от тях са върнати в движение

904 зарязани по софийските улици таратайки са открили служители на Столичния инспекторат през миналата година. 

С тях броят на изоставените да гният стари коли от 2008 г. насам надхвърля 6000. Данните, се обновяват ежемесечно от инспектората, като официално за излезли от употреба се считат автомобилите, които не са минавали технически преглед от повече от 2 години, както и тези със свалени регистрационни номера, пише в. „Телеграф“. 

Проверки за такива бракми по различните райони на София правят съвместно служители на инспектората и КАТ. Когато бъде открита подобна кола, те залепят стикер, предупреждаващ собственика да я премести доброволно в срок до 3 месеца. През миналата година това са направили 295 от общо 904-те водачи на зарязани коли. 77 от автомобилите дори са минали отново технически преглед и са върнати в движение. В останалите случаи обаче се налага бричката да бъде вдигната принудително и ако и в следващите две седмици никой не я потърси на наказателния паркинг, отива за скрап. 

Въпреки регулярните акции обаче по улиците продължават да ръждясват стотици таратайки, които не са карани от години. На паркингите на два жилищни блока в „Младост 1" гният цели 10 изоставени автомобила, съобщи вчера 6ТВ. 

Местни жители се оплакали, че когато преди две години сигнализирали за зарязаните в квартала им бракми, дошлите на място служители от Центъра за градска мобилност вдигнали техните собствени коли, които били паркирани по зелени площи, градинки и тротоари, а таратайките си останали. 

От кметството в „Младост" обясниха бавното премахване на старите коли именно с тромавата процедура, която изисква първо да се даде срок от 3 месеца на собственика сам да си премести возилото. След като возилото му бъде вдигнато, той има право да си го вземе, като плати 60 лева глоба плюс 16 лева такса за всеки ден престой. Ако до две седмици не си я вземе, тогава колата се нарязва за старо желязо.