Кое струва повече – Лъвов мост или здравето?

За реконструкцията на моста Столична община е отделила 28 млн. лв, което е два пъти повече от дадените пари за здравеопазване

Едва 1% от общинския бюджет за година отива за здравеопазване. Това означава, че от общо 700 млн. лв. Столична община дава 13 млн. лв. за здравето на столичани.

Тези данни представи председателят на общинските съветници от БСП в СОС Милка Христова на поредната дискусия "Другото лице на София", посветено този път на тема "Общинското здравеопазване - проблеми и възможности за развитие".

Представителите на левицата в Столична община, депутатите на столетницата и активисти се събраха, за да обсъдят стъпките, по които ще върнат здравеопазването там, където му е мястото - сред приоритетите на Столична община.

За да докаже сериозността на представените цифри Христова изтъкна, че за реконструкцията на Лъвов мост общината е отделила 28 млн. лв, което е два пъти повече от дадените пари за здравеопазване.

От БСП очертаха основните проблеми в политиката на общината в сектор "Здравеопазване". На първо място социалистите посочват липсата на разработена стратегия за развитието на столичното общинско здравеопазване, както и липсата на общинска здравна каса, което води до закриване или сливане на общински лечебни заведения.

Заради малкото пари в общинските болници червените съветници смятат, че има сериозна тенденция на липса на лекари и медицински сестри в общинските лечебни заведения. Сред проблемите от БСП за записали и остаряващите и нуждаещи се от спешен ремонт болнични сгради, които нямат съвременна апаратура и оборудване.

Освен минуси от левицата описаха и своите предложения за решение на проблемите. Такова решение е разработването на въпросната стратегия за развитие на общинското здравеопазване на София.

Важно искане на БСП е планираните средства в бюджета за здравеопазване да се увеличат с до 2% от общия бюджет на Столична община.

Не на последно място социалистите в СО ще се борят за възстановяване на здравните и дентални кабинети в общинските училища, както и осигуряването на медицинско обслужване от лекари в детските ясли.

Социалистите ще се борят и за създаването на мерки, които да привличат лекари и здравни работници в общинските лечебни заведения, като за целта от БСП ще търсят пари за ремонт на болниците.

Друга идея на БСП е и създаването на фонд, който да подпомага двойките с репродуктивни проблеми - предложение вече внесено от БСП, но неприето при гласуване на годишния бюджет.