Безплатна чаша мляко в училищата и детските градини

„Училищно мляко“ е по идея на Министерство на земеделието и храните и в подкрепа на млекопроизводителите

До средата на юли, когато ни е срокът, МЗХ ще предложи от есента на учебната 2015- 2016 година да се приложи схема „училищно мляко” за детските градини и училищата с общ бюджет около 8 млн. лева. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след съвместната й среща с премиерът Бойко Борисов и представители на животновъдни организации и млекопроизводители, предаде Агенция „Фокус”. 

„Като потенциалните потребители биха били половината от всички деца в тази възраст. Тази схема има много малък процент европейско подпомагане”, посочи тя.

„Предвид ситуацията на пазара оценяваме критичността в него и търсим всякакви възможни форми за подкрепа в този момент. Предвид и излишъците от млечни продукти, които има на пазара, предвид и задълженията, които държавният резерв се предвижда с определен минимален бюджет да се обновят запасите от млечни продукти”, посочи Десислава Танева.

„В момента се готвят изменения по отношение на изискванията за Български държавен стандарт (БДС) за млечни продукти, включително и въвеждането, по предложение на Националната асоциация на млекопреработвателите, етикетиране с българското знаме на продукти, съдържащи българско мляко”, каза още тя.

„Решихме следващата седмица да продължим разговори по останалите предложения от представителите на организацията, относно допълнителни мерки най-вече по отношение на данъчната политика и контрол”, допълни министърът на земеделието и храните.