Засилен апетит и ниско либидо издават диабет

Коремното затлъстяване е най-честият предшественик на болестта от тип 2

Близо 60% от българите над 18 г. са с наднормено тегло, а 20 на сто от тази група са и със затлъстяване. Дали обаче те са застигнати и от метаболитен синдром, който носи риска от развитието на тежки и сериозни заболявания?

"Ако при вас се откриват три от основните критерии, отговорът е - "да". И задължително трябва да отидете на преглед при специалист", отговори пред "Труд" проф. Ивона Даскалова. Тя е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА и председател на Българската диабетна асоциация.

Ето и критериите, които разкриват метаболитния синдром:
- Централен тип затлъстяване, което означава обиколката на талията при жените да е над 80 см, а при мъжете - над 94 см
- Триглицеридите в кръвта са над 1,7 ммол/л (или ако сте на лечение за дислипидемия, която, просто казано, представлява висок холестерол)
- Понижено ниво на "добрия", или HDL холестерола в кръвта, т. е. ако той е под 1,0 ммол/л при мъжете и по-малко от 1,3 ммол/л при жените (или ако сте на терапия за дислипидемия)
- Високо кръвно налягане - над 130/85ммНg (или ако приемате медикаменти срещу артериална хипертония)
- Повишено ниво на кръвната захар - над 5,6 ммол/л (или вече сте с диагностициран диабет тип 2)

"Ако се установи, че пациентът е с метаболитен синдром (имайки три от посочените критерии), той е с повишен риск от развитието на сърдечносъдови и онкологични заболявания, от диабет тип 2, от задълбочаваща се хипертония и дислипидемии", изброи проф. Даскалова.

Тя подчерта, че коремното затлъстяване е най-чест предшественик на диабет тип 2, който е тясно свързан с инсулиновата резистентност и главен рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания.

"Много стряскащо е, че при пациенти с метаболитен синдром сърдечносъдова смъртност е около 4 пъти по-голяма в сравнение с останалите хора", обясни професорката от ВМА.

А мащабно финландско проучване доказва, че мъже с опасния синдром имат 70% по-висок риск да заболеят от рак на простатната жлеза. Но опасността може да се редуцира, и то значително, ако представителите на силния пол намалят тегло си. "Препоръчително е да избягват висококалоричната храна и червените меса", посъветва проф. Даскалова.

Една от основните и тежки последици на метаболитния синдром са високите нива на инсулин. А недостатъчната двигателна активност и наднорменото тегло водят до задържане на глюкозата от храната по-скоро в мастните тъкани, отколкото в мускулите. "Така заедно с повишените нива на естроген, на растежния хормон и на инсулина се стига до бърз растеж на клетките, а това е "предимство", което определено е в полза на раковите образувания", обясни водещата специалистка по диабет у нас.

Уви, стигне ли се до метаболитния синдром, пациентът е на крачка от преддиабетното състояние. А то е налице, когато кръвната захар на гладно е до 6,9 ммол/л. За диабет говорим, когато сутрин имаме стойности над 7 ммол/л.

"За да се постави диагнозата захарна болест, е необходимо да се направи и т. нар. орален глюкозо-толерантен тест със 75 грама глюкоза, чиято продължителност е 180 минути. "Това значи, че се изследва кръвна захар на гладно, след което пациентът изпива разтворената глюкоза. После кръвната захар се мери на първия, втория и третия час. В самото начало и на втория час също се проследява т. нар. имунореактивен инсулин", допълни проф. Даскалова. По време на теста човек трябва да е спокоен, да не се движи, да не приема храна и течности.

Според критериите на Световната здравна организация пациентът категорично е с диабет, ако кръвната захар на втория час е над 11,1 ммол/л.

А кое лечение на захарната болест е успешно? "При което нивата на кръвната захар са близки до тези, каквито са при здравите хора", отговори проф. Даскалова, цитирайки великия д-р Елиът Джослин. Американският лекар е поставил основите на трите насоки в битката с диабета - грижи (лечение), обучение (на пациентите, семейството им и на специалистите, които са отговорни за тях) и наука (постоянните изследвания и проучвания). Той е и основател на първия в света диабетен център.

Лечението на захарната болест днес бива медикаментозно, инжекционно - чрез високопречистени аналогови инсулини, и чрез помпи, които вече са с размерите на кибритена кутийка. А кое от тях е най-подходящото за пациента, може да определи само лекарят специалист.

Симптомите, които издават, че пациентът може да е в преддиабетно състояние или вече да е със захарна болест, са засилен апетит, съхнене на устата, жажда, промяна в теглото, уморяемост, сърбежи по окосмените части на тялото, по-бавно зарастване на кожни рани, намалено сексуално желание.
Затова хората с наднормено тегло, с неправилно хранене (които не могат без тлъсти храни, без въглехидрати, посягат към продукти, бедни на фибри, не приемат достатъчно плодове и зеленчуци), със застоял начин на живот, с ниска физическа активност, поставените в стресови ситуации и с наследствена обремененост, профилактично трябва да измерват кръвната си захар. Това да става периодично на гладно и два часа след нахранване.

Установено е, че изживявания като смърт на близък човек, загуба на работа, катастрофа или фалит катализират преминаването от състояние на преддиабет в захарна болест.

Същият нежелан резултат се получава с консумацията на големи количества алкохол, при употребата на някои медикаменти като кортикостероиди, придружаващи заболявания и др.

Близо 200 наши специалисти, които лекуват българи със захарна болест, и чуждестранни ендокринолози участваха в Деветия конгрес на Българската диабетна асоциация, който се проведе през изминалия уикенд в Девин.

Лекторите се спряха на последните подходи в терапията срещу захарната болест, на усложненията й и тяхното овладяване, кога се налага търсенето на хирург, какви трябва да са превенцията и държавната политика, за да се стига по-рядко до сериозното заболяване.

Близо 600 000 души у нас живеят с диабет, но едва половината са диагностицирани.