С 15 млн. лв. разширяват метрото до „Хиподрума“

Част от парите ще отидат и за възстановяване на булевардите около станциите

Допълнителен бюджетен трансфер за столичното метро в размер на 15 милиона лева ще предложи за одобрение на Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов. Това предвижда проект на постановление, изготвен от финансовото министерство и качен на сайта му, пише „Телеграф“.

Средствата са за финансиране на метрополитена и за съпътстваща инфраструктура, за изграждане на разширението на линия 2 от метростанция „Джеймс Баучер" до кв. „Хладилника" с една метростанция. През 2014 г. започна изграждането на тунелния участък с дължина 950 м и линеен пункт с дължина 200 м за смяна на посоката на движение на влаковете. 

Общата стойност на строителството на метростанцията и тунелите, възстановяването на булеварда над станцията, релсовия път и контактната релса, както и на всички останали системи за управление, безопасност и функциониране на метрото възлиза на 42 500 000 лв. 

В изпълнение на графика за строителство завършването на участъка е до средата на 2016 г. С предоставянето на средствата ще бъде спазен строителният график за 2015 г. и ще се даде възможност за изпълнението на тази важна инвестиция в транспортната инфраструктура на столичния град, обясняват от МФ.