"Подземният град" стопиран, докато не се осигурят парите

Кметът Димитър Николов поиска прекратяване на договора за заем

"Подземният град", който се предвиждаше като един от големите атракции на Бургас ще изостане за известно време. Днес кметът Димитър Николов поиска от общинските съветници да гласуват прекратяване на договора за заем от общинска администрация. Той е в размер на блиоз 3 милиона лева, от които до сега е изразходвана единствено малка част. С парите са погасени средствата на фирмата изпълнител на проекта.

Предвид решението, реално това лято Бургас няма да има подземен град с атракции. За сметка на това Димитър Николов предлага по-гъвкава схема за финансирането на проекта, чрез която общината да си върне 70 на сто от инвестираната сума. Според градоначалника това е по-изгодно предложение, отколкото гласувания миналата година вариант за кредит по програма "Джесика".

"Досега в ОП „Регионално развитие“ отсъстваше възможността подобен тип атракции да се финансират с гарантови схеми. Водихме дълга полемика с Министерството на регионалното развитие и Националното сдружение на Общините в Република България. В новата програма „Региони в растеж“ има такава възможност. В нея може да участваме за финансиране на 70 % от грантовата схема. Ваше решение е дали да получим 70 % от средствата като външно финансиране или  100 % кредит от „Джесика", се каза в предложението на кмета.