Донорството все още е тема табу у нас

3000 души приживе са отказали да дадат органи или клетки

В този момент хиляда българи чакат трансплантация. 200 от тях няма да получат шанс за живот, заради липса на донори. Често за стотици пациенти надеждата е в ръцете на напълно непознати.

Независимо какво сме правили през цялото време, за да се разсеем от мисълта за смъртта, знаем, че все пак идва. Сега се запознайте с няколко случая, в които животът е намерил начин да се справи с нея.

Науката е намерила начин чрез трансплантацията да променя хиляди съдби. Медицината обаче няма същата сила над човешките воля. Към средата на 2015 година близо 3 хиляди души приживе са изразили несъгласие за вземане на органи или клетки.

Росица Манчева минава през всички трудности със силна воля. Днес води нормален живот благодарение на своя донор и неговото семейство, което в най-трудния си момент взема решение. Решение за живот въпреки смъртта.

„За мен той е като брат, моят спасител, моят донор. Огромни благодарности и се прекланям милион пъти пред майка му, която всъщност е и моя майка. За нея мъката няма да свърши никога. Дори го сънувам често. Заради лекарствата, които пием, косата ни окапва. Аз него го сънувам с много гъста коса”, разказа тя пред bTV.