Приватизират болници, лекарите с 12-часови работни смени

Това са част от промените в Закона за лечебните заведения, които бяха одобрени от правителството

Само болници, които могат да осигурят комплексно лечение на пациентите, ще могат да сключват договор със здравната каса, предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които бяха одобрени от правителството.

С тях се въвежда задължителна национална здравна карта, разрешава се приватизацията на лечебни заведения и се предвижда регламентиране на 12-часовите смени на медиците, които и към момента са практика в много болници.

„Там, където Националната здравна карта определи при становище, че желанието за разкриване на ново лечебно заведение несъответства на нуждите, НЗОК няма да има право да сключи договор с такова лечебно заведение", обясни министър Москов, цитиран от Дарик.

Той обясни, че се връща възможността за приватизация на лечебните заведения: „Това означава следното. Ако здравната карта дава рамката на количеството лечебни заведения и броя на активните легла по видове дейности и медицински специалности вътре в нея, това дава гаранция за невъзможност за разрастване на системата, не съобразно реалните нужди, а съобразно бизнес плана на една или друга структура, а вътре формата на собственост нека бъде определяна отново при изискванията за предоставяне на най-добро качество, най-добра апаратурна обезпеченост, най-добра кадрова обезпеченост".