Ще светят ли очите на цар Самуил в крайна сметка?

София Лайф

09-06-2015, 10:56

Снимка:

ploshtadslaveikov.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скандал заради очите на паметника на цар Самуил

Днес откриват паметника на цар Самуил

Накрая въпросът, който беше на път да се превърне в политически, ще бъде решен с технически средства

Паметникът на цар Самуил беше открит вчера под тежка охрана в София. Монументът предизвика сериозно обществено смущение, заради творческото решение, очите му да светят на тъмно.
Първата вечер след откриването десетки софиянци дойдоха да проверят – светят ли наистина очите на Самуил. И се убедиха, че това не е измислица, предаде БТВ.
Към 21.30 ч. да видят необичайния ефект с очите на българския цар пристигнаха над 60 души, а реакциите им бяха противоречиви. Някои одобриха решението на скулптора, докато други казаха, че очите изглеждат много страшно. Някои от събралите се деца пък се посмяха.
Според общината конкурсът за паметника не включва светещи очи от полускъпоценни камъни и вградено осветление към тях. „Ние още не знаем какъв ще е ефекта от това вградено осветление, защото то не е предвидено”, каза Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата.
Накрая въпросът, който беше на път да се превърне в политически, ще бъде решен с технически средства. Вътрешното осветление към очите на цар Самуил ще бъде или напълно премахнато или намалено.