Цецка Цачева откри общежитие за деца в село Оряховица

Новооткритата сграда разполага с леглова база и столова

Председателят на Народното  събрание Цецка Цачева откри общежитие  за  деца "Науката и  младежта" в базата на Фондация „Миню Балкански" в село Оряховица, информира БНР. Новооткритата сграда разполага с леглова база и столова за 36 деца.

Институтът е открит през октомври 2006 г. в реставрираните сгради на yчилището  в старозагорското село, дарени на Фондацията от община Стара Загора. Основната   му дейност се състои в провеждането на курсове за обучение на  преподаватели в областта на информационните технологии и летни училища и  академии за талантливи  деца.

Цецка Цачева поздрави проф. Минко Балкански и целия екип на фондацията за родолюбивата им дейност, за това, че  откриват млади таланти и за помощта, която им дават, за да достигнат върховете  на науката.

„Професор Балкански е не само голям учен, голям родолюбец, тръгнал от  прашните пътеки на нашия Балкан към големия свят, получил признанието на този  свят и на най-престижните университети, но преди всичко той е и голям българин,  не забравил корените си, милеещ за родното. Убедена съм, че комплексът в Оряховица ще продължи да бъде място за  придобиване на нови знания от младите хора, с които в бъдеще ще се гордеем  с основание.“, каза Цецка Цачева.