Комисията по антикорупция погна свой член

Обвиниха Мустафа Карадайъ от ДПС в конфликт на интереси

Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика иска да изхвърли от състава си депутата от ДПС Мустафа Карадайъ.

Членовете на комисията Методи Андреев и Валентин Касабов внасят сигнал срещу колегата си за конфликт на интереси. Комисията се е самосезирала след медийна публикация, според която през 2003 г. в ролята си на заместник-председател на Агенцията за следприватизационен контрол Карадайъ е купил държавен апартамент в столицата с размери 98 квадратни метра.

Данъчната оценка на имота била 54 881 лева, а продажната цена - 24 654 лева. Тогавашният заместник областен управител Росен Владимиров, член на ДПС и заместник-председател на парламентарната група на ДПС в 40-то Народно събрание, предложил на Карадайъ да плати 25% от продажната цена в реални пари, а останалите 75% - в компенсаторни записи. Тогава цената на компенсаторните записи е била между 18 и 30 стотинки, обясни Методи Андреев.

По думите му, този апартамент реално е закупен за 11 хиляди лева, като така Карадайъ по окончателни сметки е ощетил държавата с близо 90 хиляди лева. Става въпрос за тежка политическа корупция и неморални действия, отсече депутатът.

Членът на комисията Валентин Касабов от ПФ, който е съвносител на сигнала, пък обяви, че комисията ще иска оставката на ДПС депутата от състава си. Лицето Карадайъ няма място между нас.

Лицето много трудно владее говорим български език, не му се разбира, стенографките се затрудняват, допълни още Касабов. Той сподели намерението си да говори с парламентарната шефка Цецка Цачева да моли за преводач, когато Карадайъ се изказва от трибуната.

Заради тези разкрития депутатите от комисията са решили да искат пълна справка за всички държавни имоти, продадени на безценица на народни представители и на други лица на отговорни обществени позиции за периода 2001-2009 г.