Георги Близнашки срещу Христо Иванов – рунд първи

Бившият служебен премиер и настоящият правосъден министър влязоха в спор за събедната реформа

"Предложенията за реформата са пагубни за българската съдебна власт. Много хора не си дават сметка, че протестът е приключил и играят ролята на морална полиция”, заяви бившият служебен премиер Георги Близнашки пред БНТ по повод на реформата, предложена от правосъдния министър Христо Иванов и критиките на "Протестна мрежа" срещу професора.

„Георги Близнашки не е ченге, не е доносник, не е крадец”, заяви той. „Голямата политика се прави от хора с дълги биографии - аз имам такава и от гледна точка на нещата, които съм направил, съм извън всякакво подозрение”, коментира още Георги Близнашки.

„Това не е катарзис. В крайна сметка всяка политическа партия търси експерти, които да я подкрепят, когато се вземат такива кардинални решения”, каза още проф. Близнашки по повод номинирането му от ДПС му за член на парламентарната комисия, която ще работи по промените в Конституцията.

„Става дума за компромис. Тези хора не се ми поставили никакви политически условия. Тук залогът е огромен – става дума за промени в Конституцията. Нямам претенции да бъда потърсен от която и да е политическа партия, за да работя в тази област”, заяви Близнашки.

Той обясни, че в случая е бил потърсен от "колега юрист" – депутата от ДПС Четин Казак.” Аз съм последователен в своето поведение. Приемам този компромис да работя в комисията от името на ДПС в името на същите висши ценности заради които излязох на улицата. Ако Конституцията бъде поругана, последиците ще бъдат много тежки. Съдебната реформа тръгна без въобще да се консултират с мен – нито от Президентството, нито от Народното събрание. Ако ме бяха потърсили, щях да им кажа какво може да се направи и какво не може да се прави в никакъв случай”, подчерта Близнашки.

"Коментарите на бившия служебен премиер Георги Близнашки за съдебната реформа са едни заклинания, които целят да превърнат разговора за съдебна реформа в разговор за проф. Близнашки. Аз не искам да участвам в този водевил".

Това каза правосъдният министър Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ.

Попитан за коментар на думите на Близнашки, че няма нито един работен ден, Христо Иванов отказа да отговори, като подчерта, че ако влезе в този спор, разговорът за съдебната реформа ще бъде подменен.

"С промените в Закона за съдебната власт се опитваме да предложим един модел, в който съдията да се върне в положението си на пръв сред равни, но не и на шеф, който да "набива канчета".

Това е една културна промяна, която трябва да преживеем, а тя няма да е проста. Предвиждаме и създаване на специална администрация, която да прави проверки в Инспектората на Висшия съдебен съвет, заяви правосъдният министър. Никога не сме изхождали от идеята, че няма да преработваме предложените промени Закона за съдебната власт. Искаме накрая да излезе един добър проект. Всяка точка, по която има аргументи", ще работим по нея, посочи Иванов.

По думите му нито само смяната на хората, нито само смяната на системата ще даде резултат. "Очевидно трябва да бъдат направени и двете. Всички очакваме нещо да се случи от днес за утре. Тази реформа няма да стане така", каза още Христо Иванов.