Рашидов отново инспектира Ларгото

Мисия София

23-06-2015, 17:20

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министерство на културата обеща да пази Ларгото

Ларгото ще унищожи древна римска улица

Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ ще бъде готов през месец октомври

Министърът на културата Вежди Рашидов инспектира днес следобед хода на изпълнението на заключителния етап на проекта за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика", съобщиха от Министерство на културата.

Министър Рашидов разговаря със строителите, които го увериха, че на обекта се работи и в почивните дни, а целта е да се спази обявената дата за завършване на цялостната реконструкция на Ларгото. Както вече бе съобщено, ако всичко върви по план, столичани и многобройните гости на столицата ни ще могат да се разхождат сред експонираната и консервирана археология на Ларгото в края на м. октомври 2015 г.

Радвам се, че съвсем скоро в София ще имаме най-големия музей на открито – със завършването на изграждането на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" ще покажем на всички и как умеем да се грижим за опазването на културно-историческото ни наследство, отбеляза министър Вежди Рашидов по време на инспекцията на Ларгото.

Реализацията на заключителния етап на проекта за големия музей на открито на Ларгото се финансира по ОП "Регионално развитие".

Заключителният етап на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” предвижда благоустрояването на зоната на площад „Независимост“ и на зоната под бул. „Мария Луиза“ с обща площ 8 000 кв. м.

Зоната на площад „Независимост“ (под Ларгото) е с площ 4 850 кв. м и обхваща пространството между съществуващите подлези на Източната Сердикийска порта на античния град, централния подлез с храм „Света Петка Самарджийска“, пространството под пътната връзка между булевардите „Княз Дондуков“ и „Тодор Александров“ и пространството под площада пред ЦУМ. В тази зона ще бъдат частично реставрирани локализираните археологически структури и ще бъде обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки. Предвижда се възстановяването на надлъжния и напречния профил и тротоара на разкрития сектор от Декуманус максимус, както и реконструкция на пиедесталите, които са носели колонния ред по фронта на Декумануса. Ще бъдат обособени зони за музейно експониране на демонтираните при разкопките под бул. "М. Луиза" останки от църква и фрагмент от хан от средновековния период, както и експозиции на привнесени от други части на града артефакти от античната епоха. Ще бъдат обособени и зони за отдих, пространства за провеждане на сценични дейности и изложби, арт галерии и книжарница, както и пунктове за административно-техническо управление на комплекса и информационно-туристическо обслужване на посетители.

Зоната под бул. "Мария Луиза" е с площ 3 150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. „Мария Луиза“.

Тази зона ще е с музеен характер и предвижда цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки. Ще бъдат изградени метални ажурни пасарелки на места със стъклен под, осигуряващи два екскурзоводни маршрута. Първият ще дава възможност на посетителите да се запознаят като цяло с консервираната, частично реставрирана и експонирана археология. Вторият маршрут е допълващ и ще позволява по-детайлно запознаване с някои археологически останки. Особено внимание ще бъде обърнато на запазените и документирани декоративни елементи (мозайки), като проектът предвижда запазването им in situ. Предвижда се консервация на секторите със запазена оригинална настилка на античните улици, а в частите от улиците, където настилката не е запазена – реинтеграция на такава по съществуващ образец.

Откритата археологическа зона между бул. "Мария Луиза" и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, което е разделено на три нива:

- горно площадно ниво с приблизителна площ от 4 000 кв.м
- междинно ниво – тераса с приблизителна площ от 700 кв.м
- долно, археологическо ниво, с приблизителна площ от 2 300 кв.м

В този сектор се предвижда експониране на разкритите археологически структури в естествения им вид.