Министерство на културата обеща да пази Ларгото

Няма да се допускат каквито и да е компромиси с качеството на работата, увери зам.-кметът на София Тодор Чобанов

Получихме уверение от Министерството на културата, че няма да се допускат повече каквито и да е компромиси с качеството на работата в Ларгото. Това каза пред Агенция „Фокус” д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община по повод видеа и клипове, показващи недобросъвестно отношение на строителни работници при археологическите разкопки в Ларгото. 

„През тези години, които изминаха, винаги сме следели с голяма загриженост ситуацията на Ларгото и цялата зона”, посочи д-р Чобанов. Той припомни, че миналата година са си позволили няколко пъти доста активно да поставят пред обществеността въпроса за това какво се случва на Ларгото и как се съхраняват археологическите останки. „Наше убеждение е, че е в интерес на софиянци и на местната общност да се опазва по максимално добър начин”, обясни той. 

По думите му, въпреки трудностите през тези близо три години процедурни проблеми Министерството на културата успя да започне финалния етап по консервация, реставрация и експониране на археологическите структури и изграждане на подземния музей. 

„Ние продължаваме да следим от близо какво се случва на обекта. Със загриженост проследихме тези граждански сигнали, които постъпиха в публичното пространство”, заяви зам.-кметът. „Веднага, незабавно щом разбрахме, че има такава ситуация, се обадихме в Министерството на културата и получихме уверение, че няма да се допускат повече каквито и да е малки и големи компромиси с качеството на работата”, категоричен е той.