Костенурки и чапла загинаха след разлива. Езерото "Вая" не е поразено

Оглед е извършен и в защитената зона „Бургаско езеро“ от екологичната мрежа „Натура 2000“

Експерти от РИОСВ-Бургас, Българската фондация „Биоразнообразие“ и Българското дружество за защита на птиците обходиха с лодка акваторията на езерото „Вая“ в границите на защитената местност, в западната част на водния басейн. Оглед е извършен и в защитената зона „Бургаско езеро“ от екологичната мрежа „Натура 2000“. До момента там не се наблюдават щети и отрицателни последствия върху фауната или неблагоприятно влияние върху смесената колония от чапли и корморани.
Обходена е територията и от двете страни на главния път Братово - Долно Езерово на мястото на самия разлив. Там са установени мъртви водни обитатели – риба, три блатни костенурки и екземпляр нощна чапла. Отново са проверени всички достъпни части на тръстиковите масиви край пътя. Не са открити други мъртви птици.
Наблюденията на района за установяване на други щети върху биологичното разнообразие ще продължат. Всекидневно се извършват проверки за контрол на действията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по почистване на замърсените терени до пълното отстраняване на замърсяването с бензин.
Припомняме, че от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД съобщиха, че последиците от разлива са отстранени. Това станало в резултат на съвместните координирани действия на екипите на дружеството, общинските и държавни органи и институции в Бургас. По експертни оценки причината за случилото се е нелегално врязване в III магистрален продуктопровод. Към момента продължава мониторингът за недопускане разнасянето на остатъчни нефтопродукти.