Цацаров иска независима прокуратура, Иванов –независими прокурори

Съдебната реформа няма общо със стратегията, според бившият премиер Близнашки

Трябва да се насърчава ефективната автономия и засилването на независимостта на прокуратурата. Наказателното преследване трябва да се води твърдо, но справедливо.

С тези думи от Римската харта главният прокурор Сотир Цацаров аргументира позицията си за предложената съдебна реформа по време на конференция на Асоциацията на прокурорите в България.

Събитието се проведе в присъствието на граждански активисти с плакати с надписа „КОЙ?” в ръце, предаде bTV.

Според Цацаров Римската харта е много полезно четиво: „Повече от полезно четиво и за главни прокурори, и за правосъдни министри”.

Цацаров заяви пред представителите на Асоциацията на прокурорите, че мнението на работещите в съдебната система не само трябва да се чуе ясно, но и да се зачете. "Нужно е ясно и обективно да се посочи и доброто, и лошото. И тази позиция ще бъде съвсем високо и ясно казана на глас", каза още Цацаров.

На свой ред Христо Иванов заяви, че присъствието на прокуратурата в съдебната власт е демократично постижение, но има голям фокус върху фигурата на главния прокурор, защото той е една от овластените фигури.

Трябва да говорим за това независимостта на прокуратурата да не е само независимост на главния прокурор, а на всеки един прокурор", подчерта Иванов.

По думите му темата за реформата на прокуратурата през последните месеци е станала „политически възможна”.

"Надявам се, че в рамките на този проект ще намерим подходящия формат да реализираме и онзи независим експертен мониторинг в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка", подчерта Иванов.

„Идеята за съдебна реформа няма нищо общо с одобрената от Народното събрание стратегия“, заяви пък бившият служебен премиер Георги Близнашки.

Той се върна и две години назад, за да аргументира протеста си срещу избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС: "Мен ме извади на улицата, това, че се промени Законът за ДАНС и се прекроиха изискванията. Това означава политизиране на ДАНС, което е абсолютно недопустимо. Само, че президентът подписа закона, без да го върне. Това говори, че нашата конституционна и правна култура не е висока като общество. Къде е принципната грешка тук? Ако това стане, ръководителите на тайните служби стават зависими от управляващото мнозинство".

За своите аргументи Близнашки даде и друг пример. "Наблюдаваме безпрецедентна ситуация, в която премиерът Бойко Борисов поиска оставката на управителя на БНБ Иван Искров. Някой знае ли защо той я иска? Знае ли дали той разполага с доказателства за престъпление и дали ще сезира прокуратурата", попита той.