Трябва да приемем конституционните изменения, призова Цацаров

Ако това не се случи ще трябва да се пише четвърти проект, поясни главният прокурор

Естествено, че трябва да има Съдебна реформа. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, преди заседанието на ВСС, предаде "Фокус". 

"Тук не става дума за противоречия, които да са личностни, дейни, стратегически, или други. Според мене става дума за тактически, които според мен са противоречия в подхода. Аз не възприемам подхода, при който първо имаме стратегия, после изведнъж ни хрумва да правим изменение в Конституцията, после правим един закон за Съдебната власт, който е отдавна чака, като този проект се прави сглобявайки два други готови проекта - единият създаден от една съсловна организация, другият за електронното правосъдие", обясни главният прокурор Сотир Цацаров. 

"Резултатът какъв е от това?! Сега в момента чакаме, дали конституционните изменения ще бъдат приети, защото законопроекта е в зависимост от тях. Ако не бъдат приети очевидно е, че ще трябва да се пише четвърти проект", допълни още той. 

По думите му, всичко това трябва да върви паралелно с още една линия на действия - изменения НПК, ГПК, ЗАН. "Не може да чакаме да ни се случи, Конституция, ЗСВ и тогава да се сетим, че има някакви правила, по които хората правораздават, или се явяват пред съд в залите и тогава да ги почнем и тях", категоричен бе главният прокурор и допълни, че те не зависят от Конституцията и ЗСВ. 

"Та нима правилата за административно наказване зависят от това колко колегии ще има във ВСС - не.Нима са трудни за написване - не. Колко време правим кодекс на административните нарушения - доста", заяви главният прокурор Сотир Цацаров. 

Той коментира и процедурата по екстрадиция на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев с думите: "Надявам се, че процедурата по екстрадиция в Сърбия ще бъде приключена в умерен срок".