Скандал за пари прекрати сесията на община Добричка

Разкопките край село Прилеп могат да пропаднат

Археологическите разкопки в държавен имот край добричкото село Прилеп, за който правителството наскоро учреди безвъзмездно право за ползване от Регионалния исторически музей, могат да пропаднат през новия сезон, съобщава БТА.
Общинският съвет на община Добричка отказа на днешното си заседание да включи в дневния ред искането на музея общината да подкрепи проучванията с 22 000 лева. "Това беше шанс да довършим проучванията в местността "Славната канара", иманярите сега могат да почерпят", заяви директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов. По думите му с подобен развой на събитията пропада и намерението на музея да кандидатства с проект за превръщането на мястото в парк с археологически забележителности.
Общинският съветник Славка Петрова поясни пред журналисти, че общината разполага с резерв 50 000 лева и до края на годината може да остане без никакви средства, ако откликне на молбата на музея. По думите й исканите средства е трябвало да бъдат предвидени още при изготвянето на годишния бюджет на общината.
След възникналите пререкания сесията на Общинския съвет бе прекратена.
След иманярски набези при спасителните разкопки през миналото лято археолозите откриха в "Славната канара" църковно съкровище - амфора с 1200 монети на императорите Юстиниян Велики и Юстин I. В "Славната канара", която се смята за място със специфично енергийно поле, са разкрити еднокорабна базилика и останките от крепост, изградена още в късната античност.
Експедицията се натъкна през миналата година и на римски мечове, старобългарски посребрен колан и разкри втората порта на крепостта.