Гугъл пусна триизмерен модел на София

Платформата за онлайн карти показа и Пловдив и Варна

Google maps - платформата за онлайн карти на технологичния гигант Google, пусна триизмерни модели на три български града. Виж ТУК.

Технологията беше представена през 2012 г за някои от световни мегаполиси, но достига нашите географски ширини с известно закъснение. Моделите са компютърно генерирани чрез прецизни сателитни данни.

Според базата данни на Google maps, триизмерната карта на Европейската столица на културата за 2019 г. – Пловдив, се е появила преди тези на София и Варна.

Как да използвате функцията?

Триизмерните модели могат да бъдат разгледани в Google maps, като изберете „Сателит”. Използвайте компаса, който се намира в долния десен ъгъл. Бутонът му е кръстен „Завъртане на ъгъла”. С всяко кликване можете да промените позицията си 90 градуса.

Квадратният бутон под компаса „Промяна на наклона на изгледа” дава възможност за контролиране на перспективата – като обикновена карта, като от самолет и, може би най-интересният вариант, все едно сте само на няколко етажа над сградите, уточнява „24 часа“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен