Какво точно ще прави Google в България

На 10 март е регистрирана фирмата "Гугъл България" ЕООД

В началото на миналата седмица интернет гигантът Google е регистрирал официално свое дружество в България. Новината предизвика силен интерес особено в IT средите. Започнаха и всякакви спекулации какво точно ще прави компанията тук. Предположенията стигнаха и до потенциалното включване на американското дружество в "София тех парк". Други смятаха, че така се поставят основните на нов развоен или център за изнесени услуги на интернет гиганта. Дни наред официално съобщение от Google за точните намерения и предназначение на дъщерната им компания в България нямаше. Търговският мениджър на Google за страната Парис Чайлдрес отказа коментар по темата.

Скромно начало

Въпреки това след най-разнообразни опити от страна на "Капитал" да се свърже с представители на компанията за официално становище все пак компанията отговори, макар и без да навлиза в много детайли. Оказва се, че засега намеренията на Google не са чак толкова амбициозни, колкото са очакванията.

Според официални представители на Google интернет гигантът открива малко звено, което ще помага на местните компании да използват максимално ефективно онлайн услугите на корпорацията. Интернет гигантът не конкретизира каква точна ще бъде тази помощ, но споменава, че в зависимост от пазара размерът на българското дружество може да се увеличи в бъдеще.

"Отворихме малък офис в България, за да сме близо до местните компании и да им помогнем да се възползват от растежа на глобалната мрежа", коментират за "Капитал" от Google. И допълват: "Google вече разполага с редица локализирани услуги за местния пазар, които българите обичат и използват всеки ден. Сред тях са търсачката, YouTube, Maps и още много други и ние имаме желание да продължим да предлагаме продукти, които улесняват живота на хората." От компанията поясняват още, че в офиса им в началото ще работят много малко хора на място, но се надяват да растат "в зависимост от динамиката на местното интернет потребление". "Важно е да се отбележи, че служителите, които работят за България, не са само ограничени до тези, които са реално базирани тук - разполагаме с множество служители по света, които поддържат и развиват локализираните за страната услуги и продукти, които предлагаме", допълват още от Google.

По този начин интернет гигантът по-скоро загатва, че новото дружество ще изпълнява повече търговски функции, отколкото да има за цел развойна дейност или работа с предприемачи. Също така в отговора на компанията се посочва, че за момента нямат големи и амбициозни планове, като ще разчитат на малък екип. Плановете за потенциалното му разширяване или добавяне на дейности също остават в сферата на доброто пожелание, се разбира от отговорите на Google, изпратени до "Капитал".

Предисторията

Справка в Търговския регистър показва, че на 10 март е регистрирана фирмата "Гугъл България" ЕООД, като регистрацията е направена от Google International LLC с централа в Делауеър, САЩ. Тя е една от другите дъщерни фирми на интернет гиганта и отговаря за неговата експанзия по света. Google International е и едноличен собственик на дружеството, а управител е главният финансов директор на интернет гиганта за Европа, Африка и Близкия изток Греъм Лоу, базиран в регионалната централа на компанията в Дъблин, Ирландия.

От документите става ясно, че първоначалният капитал на компанията е 100 хил. лева. В тях е записано, че основна дейност на фирмата е всичко разрешено от закона, при условие че, ако се изисква допълнително разрешение или лиценз, компанията ще кандидатства за такова. Компанията ще може да се изписва и като Google Bulgaria EOOD.

Мълчанието на Google

Новината раздвижи IT средите в страната. Досега Google имаше малък търговски екип в България, но без да има регистрирано юридическо лице. С този ход интернет компанията загатва, че има планове за страната, но без да разкрие повече информация какви са точно те. От близо две години в технологичния бранш се говори за потенциалното навлизане на Google. В повечето случаи в контекст за разкриване на развойно звено, а по-романтичните преположения стигаха дори за регионална централа за Балканите. Но досега България винаги е попадала в сянката на регионални центрове като Гърция и Полша (в която компанията има цели три офиса например).

Помощ за "София тех парк"

Вестник "Преса" преди няколко дни цитира неофициална информация, според която компанията може да участва в бъдещия "София тех парк", който се строи в момента на бул. "Цариградско шосе" в София. Тя подкрепя силно млади стартиращи предприемачи и дори в момента работи с някои български стартъпи. Подобни разговори са водени с Google в Швейцария, коментира главният изпълнителен директор на "София тех парк" Елица Панайотова. Тя обаче допълни, че не знае с каква цел интернет гигантът регистрира дъщерната си фирма. За първи път информация в тази насока тръгна от президента Росен Плевнелиев, който при посещението си в САЩ обяви, че Google може да участва в проекта на "Цариградско шосе".