Близнашки ще съветва ДПС за промяната в Конституцията

Защо Бойко Борисов да е по-гъвкав политик от мен, чуди се бившият премиер

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки беше категоричен, че ще приеме предложението на ДПС да ги съветва по въпроса за промяна на Конституцията. „Аз съм дал дума”, заяви той в сутрешния блок на bTV.

Бившият конституционен съдия разказа и как е получил предложението. Обадил му се Четин Казак, с когото се познавали отдавна. Двамата дори си припомнили критиките, които ДПС отправяли към Близнашки по време на неговото управление и даже се смели на това. „В името на Конституцията приемам да бъда съветник”, каза Близнашки.

Той уточни, че в никакъв случай не става дума за политически ангажимент. Всички критики, които той е отправял преди към ДПС, си остават. Това не означава, че конфронтацията трябва да е постоянна. „Не бива да се хващаме за думите. Те отлитат”, каза професорът. „Важното е да пазим Конституцията от поругаване, което е на път да се случи”, добави той.

Близнашки не изключи да се срещне с лидера на ДПС Лютви Местан и да разговаря с него, по подобие на Бойко Борисов и прословутото кафе, което изпиха двамата в Кърджали. Той допусна, че двамата с Местан също могат да изпият по кафе. „Защо Бойко Борисов да се окаже по-гъвкав политик от Георги Близнашки”, попита той.

Двамата още не са се срещали. Но Близнашки вече знае какво ще каже на Местан: „Мисля, че бъркаш в оценките си”.

Бившият премиер е наясно с критиките, които е получил след решението си да съветва ДПС. Като цяло той уважава правото на мнение на всеки. Близнашки, обаче, е обиден на „екозащитника” Борислав Сандов, който го нападнал много остро, въпреки че тъкмо служебният премиер е запазил парк „Пирин” въпреки натиска. 

„Където е Христо Иванов, обикновено Радан Кънев се влачи след него”, каза проф. Близнашки. „Христо Иванов е творение на действащия президент Росен Плевнелиев. Той ми го предложи, аз изразих своите резерви, че е неизвестен, но той настоя да му се даде шанс като на млад човек”, обясни той. Решението за избора на министър на правосъдието не е било негово.

Още в началото Близнашки попитал правосъдния министър Христо Иванов с каква основна идея ще започне съдебната реформа. Иванов се обявил за избор на главния прокурор от Народното събрание. „Казах му: „Забрави. Това няма да стане”, обясни бившият премиер. 

„Аз не съм костовист и никога няма да стана”, заяви професорът. „Ако сринат тази Конституция, следващата конституция на България няма да бъде демократична”, прогнозира той.