ВСС се изживява като цензор, според Христо Иванов

Магистратите проявяват „фелдфебелщина" и „авторитарни рефлекси"

На ниво ВСС наистина се потвърди този севернокорейски образ. Това коментира министърът на правосъдието Христо Иванов по повод обсъждането вчера от висшите магистрати на стилистиката на негов коментар.

Правосъдният министър изложи мнението си, че вчерашното заседание всъщност откроява все по-дълбоката загуба на връзка с реалността. По думите му магистратите се вживяват в „ролята на някакви цензори" и проявяват „фелдфебелщина" и „авторитарни рефлекси".

„Тези хора не осъзнават какъв проблем са им. И не осъзнават, че колкото всяка такава демонстрация на мускули им създава усещането, че укрепват своите позиции в рамките на съдебната власт, толкова повече ги отдалечава от обществото", заяви Христо Иванов.

Той бе категоричен, че България наистина има много сериозна нужда от демократизация на отношенията в съдебната власт, въпреки че това е парадоксално и изключително смущаващо.

Министър допълни, че е говорил с административни ръководители от Пловдив и е обяснил, че по никакъв начин не е искал да обиди когото и да е, но няма никакво намерение да обсъжда въпроса с премиера Бойко Борисов, както вчера бе поискано от членовете на ВСС.

„Не зная само защо, при толкова обилно цитиране на Мао Цзе Дун, на китайското посолство не са се оплакали. Но на тяхно място аз не бих цитирал Мао, тъй като им идват доста естествено тези цитати. Едно усилие за малко повече демократичност и либералност няма да им се отрази зле на имиджа", коментира още министър Иванов.

Той отново заяви своята решимост дебатът по съдебната реформа да продължи и да чуе мнението на всички магистрати, тъй като цени мнението им. Иванов допълни, че продължава да се убеждава, че в съдебната власт има твърде много страх, твърде много чинопочитание, твърде много несмеене да се вземе думата, и вчера, за съжаление, ВСС за пореден път, като еманация на административната номенклатура, показа именно това.

Христо Иванов изказа и недолството си, че с подобни дискусии като вчерашната във ВСС само се създава „бял шум", с които се отклонява вниманието от същината на съдебната реформа.

„Всичко това започва да прилича на едни хора, които се борят за столовете си, за удържането на позициите си на привилегировани членове на съдебната номенклатура, а това не изглежда добре", каза министърът.

Христо Иванов коментира становището на Асоциацията на прокурорите в България - „налице е единствено отрицание, а това е неудържима позиция, след като за всички е видно, че реформа трябва да има и най-вече в прокуратурата, и това е изключително важна част от понятието за съдебна реформа".