Евдокия Здравкова-Хорозова отново пя на оперната сцена в Стара Загора

Изпя арията на Сантуца от операта "Селска чест“ на Пиетро Маскани

След близо 10 години категорична  пауза от пеене Евдокия Здравкова-Хорозова, прима на Старозагорската опера от близкото минало, вчера представи пред публиката арията на Сантуца от операта „Селска чест“ на Пиетро Маскани, информира БНР. С тази ария завърши съботното матине в операта и неповторимият финал изправи на крака публика и солисти.

След повече от 20 години Евдокия Здравкова-Хорозова се върна в любимата си опера, за да разкаже за своите най-забележителни роли тук – за своите любими Аида и Тоска, за Турандот, за Сантуца, Елена от „Момчил“, за ролите си в култовите за старозагорската опера спектакли на „Летящият холандец“ и „Борис Годунов“ на руския режисьор Саша Петров.

„Съвсем в началото Маестро Димитър Димитров не ме харесваше съвсем, но реших да го спечеля освен с качествата си като певица - и с дисциплинираност. Подготвих първата си роля в Стара Загора – Елена от операта „Момчил“ за 20 дни и Маестрото беше приятно изненадан“ , сподели Евдокия Здравкова-Хорозова. С голяма любов, вълнение, признателност и уважение тя разказа и за сценичните си партньори в Стара Загора – Асен Попов, Георги Динев, Борислав Дойчев, Денчо Белев и др.

„Бях на 15 години когато реших, че ще ставам оперна певица. Баща ми не даваше и да се чуе да има артист в къщата. Тогава оставих прощално писмо вкъщи, че като не ми разрешават, ще се удавя в Дунава. Мама ме намери в реката, даде ми пари и ме изпрати в София. Сам-сама. Сега се чудя, как съм имала такъв кураж и воля да устоявам себе си, толкова малка“, разказа Евдокия Здравкова-Хорозова. След завършването на Музикалното училище в столицата, на 19 години, талантливото момиче от Свищов постъпва на работа в Русенската опера. С откриването на новата сграда на операта в Стара Загора през  1971 г. идва тук, привлечена и от възможността да работи с Маестро Димитър Димитров.

Последните изяви на Евдокия Здравкова-Хорозова на сцената на Старозагорската опера са през 1997 г., а преди 10 години участва и в концерта по случай 80 години от създаването на операта. В матинето вчера участваха солистите на операта Елена Баръмова, Нина Димитрова,  Александър Марулев, Иван Кабамитов, Милко Михайлов, на пианото бе Светлана  Денева. Водещ бе Красимир Къшев, диригент.