Кашпи пазят детските площадки от джигити

Столичният инспекторат предприема мерки срещу наглите шофьори

Бетонни саксии с цветя ще пазят детските площадки в София от нагли шофьори, които оставят колите си там. Столичният инспекторат е преброил над 1000 места за игра в кварталите. „Аз съм поела ангажимент от страна на инспектората през тази година да успеем да се справим с упоритите нахалници, които паркират на детски площадки”, каза пред „Монитор” шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева. 

Една от мерките е да се поставят заграждения около площадките. „Така ще попречим на нахалника да опре предницата на автомобила си върху детската катерушка”, обясни Георгиева. През миналата седмица инспекторите са се натъкнали на подобен случай в район „Красна поляна”. Те са съставили 16 констативни протокола, но през цялото време са били обект на крайно агресивно и арогантно поведение от страна на нарушителите, като дори са били замервани с яйца.

По случая е подадена жалба в 3-то РУ към СДВР. Въпреки недоволството на някои от съседите инспекторите са заградили с кашпи двете детски площадки при блокове 132 и 133 в кв. „Западен парк”. На някои места това е начинът за опазване, докато на други трябва постоянен контрол, обясни Георгиева. През 2014 година са съставени 2017 акта и 15 887 констативни протокола за оставени коли в тревата. Това показва справка на Столичния инспекторат. Само за първите четири месеца на тази година пък инспекторите са изловили 6270 собственици на неправилно паркирани коли, на които са съставени констативни протоколи, а 848 са с акт. 

Другата мярка е всеки ден инспекторите да обхождат районите и налагат съответните глоби за това, че колата е оставена в тревата или до катерушките. Отделно служителите разполагат и с един паяк, който да въдворява ред в парковете. За вдигане на автомобили от зелени площи и детски площадки се работи и по сигнали на граждани, подадени на горещия телефон 02/9875555. „Трябва да се проявява обществена нетърпимост и бих искала гражданите да ни изпращат снимки с регистрационните номера на тези, които паркират в детските площадки”, коментира Георгиева. 

В момента глобата за паркиране в зелена площ, паркове и градини е от 100 лв. до 500 лв., докато санкцията с фиш е от 10 до 50 лв. Ако някой си остави колата на място за хора с увреждания, а няма специалния стикер, който му дава това право, може да отнесе глоба от 300 лв. до 500 лв.