София си връща заграбени имоти в Борисовата градина

Става дума за 300 дка от най-апетитните земи на столицата

София ще се опита да си върне около 300 дка, които са едни от най-апетитните и скандално заграбени имоти в Борисовата градина. Сред тях са басейнът „Мария Луиза” и Летният театър, терените под автокъща „Капитолия”, „Маймунарника”, „Веселото село” и други, пише Монитор. С подробния устройствен план, за който е обявен конкурс ще може да се отчужди цялата територия на Борисовата градина. Това означава, че собствеността на всички частни имоти ще стане публична-общинска. Собствениците им обаче ще трябва да бъдат обезщетени в срок от 15 г.

Основанието за отчуждаването ще бъде нуждата на софиянци от зелени площи.
Проблемите със собствеността в Борисовата градина са уникален хаос, целево създаден от годините на началото на прехода, каза главният архитект. Той отбеляза, че в парка има около 250-300 декара плячкосани терени - частни имоти. Едва ли има парк в Европа с автокъща в него, отбеляза Диков. Той обясни, че т.нар. Конна база е създадена през 1999 г. и е предоставена на софийска охранителна фирма, която е изградила административната сграда и боксовете за конете. Впоследствие тя е предоставена на „Спортна София” и е обявена на търг, а от година е взета от частна фирма. Не съм убеден, че основната цел на тази частна фирма е да развива конната база, но това ще се разреши с проекта и след достатъчно подробно и ясно обществено обсъждане.

Главният архитект на София Петър Диков подчерта, че новият устройствен план има една-единствена цел – да опази и защити публичния и обществения интерес. Той ще обхване цялата територия на градината около 3500 дка - от Орлов мост до Ловния парк. В границите му ще попаднат и  приблизително 1700 декара, които никога не са имали акт.

Днес журито от 15 човека ще се събере на финално заседание и ще излезе с решение кой да изработи нов ПУП.  В конкурса за подробен устройствен план на Борисовата участват 7 архитектурни екипа. В доклада журито ще излезе със задължителни препоръки към победителя.  Освен това през този месец ще се проведат и две обществени обсъждания, на които гражданите ще имат думата какво да отпадне и какво не.  „Планът ще бъде достатъчно публично обсъждан, коментиран и преработван - толкова пъти, колкото е необходимо”, подчерта главният архитект.