Приватизацията на болници се отмени, но ще й дойде времето

Здравеопазването трябва да се хуманизира и да се върне в лечебните заведения, призова Москов

Вчера обсъдихме приоритетите на управлението в социалната и здравна политика на България. Решението на правителството са за уреждането на здравната карта и регулацията на лекарства, текстовете за приватизацията са отменени, но ще им дойде времето, каза здравния министър Петър Москов в ефира на bTV.

Падането на забранителният списък беше и ще бъде възможност, това не е задължение, много се спекулираше. В момента има законова възможност за приватизация. Общинската болница в Панагюрище е приватизирана, тя става една от най-модерните болници в страната, припомни Москов.

Има терени, които принадлежат на болници, но те не се използват от тях, а само се стопанисват, къде е проблемът те да се превърнат в капитал, с който да си помогнат, попита здравният министър. ВМА не е отказала да прегледа спешни пациенти или такива с онкологично заболяване. Всеки здравноосигурен ще получи час, в който може да постъпите за преглед в болницата, каза Москов.

Нямам лични причини срещу доктор Димитров. Парите на болницата УМБАЛ Св. Анна-София, която той управлява, изчезнаха в КТБ, това е проблемът. 7 милиона лева са безвъзвратно загубени, нагло е да се отправят обвинения срещу мен по телевизията. Ще сигнализирам за това в прокуратурата, закани се Петър Москов.

Парите са 6 милиона лева, включи се по телефона д-р Димитров. Не може една лъжа да бъде повтаряна сто пъти, за да стане истина, завърши той. Това не са пари на директорите, за да може да се прахосват с такава лекота. Директор на болницата досега беше политическо назначение, сега променяме това, категоричен е здравният министър.

Целта на реформата е от някакъв тип индустрия здравеопазването да се хуманизира и да го върнем в болницата. Всеки ден сме готови да даваме отчет за извършеното от нас, каза Москов.

Ще започнем да заплащаме 100% за някой заболявания. Хората, които не си плащат здравните осигуровки крадат от нас, защото така не получаваме по-добро здравеопазване. Системата е нехуманна, категоричен е здравният министър.