Близнашки става президент?

Това било естествено продължение на кариерата му в политиката

Бившият служебен премиер Георги Близнашки ще се кандидатира за президент, пипше news.bg.

Добре запознати източници коментират, че конституционалистът искал да е президент. Това било естествено продължение на кариерата му в политиката, след като бе министър-председател във второто служебно управление.

Смяташе се, че като жест на благодарност той ще получи поста на съдия в Конституционния съд. Професорът обаче се е прицелил на по-високо - отказал да влезе в КС и поискал да е президент на Републиката след изборите за държавен глава, които предстоят в края на 2016 година.

Близнашки не отрече, че обмисля да се кандидатира за президент. Още е рано, лаконично коментира той. Всичко това ще се дебатира след една година, подчерта Георги Близнашки. За всичко има време, така той отговори на въпроса дали би се кандидатирал, ако бъде издигнат за държавен глава.

Професорът иронизира настоящия държавен глава Росен Плевнелиев, който на въпрос дали ще се бори за втори мандат коментира, че все още рано било да се говори по тези теми и на свой ред обясни, че няма да говори по темата, защото, както казвал Плевнелиев, още било рано.

Президентът има скромни правомощия у нас, но според мен може да е много по-влиятелен, коментира още професорът. В едно обаче той е категоричен - няма да става конституционен съдия.

Според наши източници кандидатурата на Георги Близнашки за президент ще е гражданска, издигнат от инициативен комитет.

Очаква се той да получи подкрепата на ДПС, а амбицията е да събере гласове от център-дясното пространство, както и на колебаещите се леви - припомняме, дълги години Близнашки бе член на БСП и депутат от левицата.

Друг авторитетен източник също потвърди с лаконичен коментар: "Не само съм чул, знам, че е така. Явно от ДПС са му дали надежда, че ще го подкрепят."