Чили - типично южноамерикански победител на Копа Америка

Приятни изненади бяха Перу и Парагвай

В 99-то издание на Копа Америка домакините от Чили спечелиха първата си титла в дългогодишната надпревара.

Триумфърт на "Ла Роха" дойде типично по южноамерикански. С много аванти за страната домакин. На четвъртфинал Чили  отстрани действащия до този момент шампион Уругвай. Кавани бе изгонен за юмрук в лицето на Хара. Но този плесник бе заслужен. Защото преди това чилиецът провокира играчът на ПСЖ с неприличен жест по задните му части. В края на мача и  Фусиле също бе изгонен, след като Алекси Санчес бе фаулиран. На полуфинал бе отстранен бойкия тим на Перу. В тази среща също имаше аванти за домакините.

За да се стигне до финала в Сантяго, в който Чили спечели срещу Аржентина. В редовното време и продълженията срещата завърши 0:0. При дузпите Меси вкара за Аржентина, но това не бе достатъчно защото двама негови съотборници изтърваха. В крайна сметка Алекси Санчес донесе победата за Чили след дузпи с 4:1. И хвърли чилийците в делириум.


Меси отново не можа да спечели трофей с националния тим. Артуро Видал,който бе от загубилата страна с Ювентус срещу Барса на финала на Шампионската лига в Берлин за 1:3,този път се оказа от почелившата срещу аржентинската звезда на каталунците.

Алекси Санчес завърши успешен сезон 2014/2015 година. На клубно ниво с Арсенал стана трети във Висшата лига. И "топчиите" няма да играят плейоф за влизане в групите на Шампионската лига, а се класираха направо за групите на предстоящия сезон 2015/2016. С националния тим на Чили Санчес стана континентален шампион и отбеляза победната дузпа на финала срещу Аржентина.


Приятни изненади в отминалия турнира на Копа Америка бяха финалистите за трето и четвърто място Перу и Парагвай. В тази среща перуанците победиха с 2:0.

Разочарованието дойде разбира се от Бразилия. Очакванията от треньора Дунга бяха големи,но не се оправдаха. Явно световния шампион от 1994 година е направил отбор,който е силно зависим от звездата Неймар. И когато Неймар не играе тимът на "селесао" буксува. Неймар не игра до края на мачовете от Копа Америка заради наказание. Така, Бразилия отпадна от Парагвай и не можа да докара нещата до очакван полуфинал между тях и техният спортен враг Аржентина.

Копа Америка има своя съвсем нов шампион Чили,който дочака на своя земя първата си титла в континенталния турнир на Южна Америка.