Германски депутат уличи Светлин Танчев в лъжа

Опровержението е изпратено до немския посланик в България

Германският депутат Ханц-Йоахим Бархман публикува пълно опровержение на твърденията на Светлин Танчев (БДЦ) срещу правосъдния министър Христо Иванов.

Вчера Танчев обвини Иванов, че е лобирал пред германска делегация против приемането на България в Шенгенското пространство, докато не бъде осъществена съдебната реформа.

Танчев се позоваваше на информация именно от Бархман, зам.-председател на Комисията по европейските въпроси в Бундестага.

Той обаче опровергава напълно думите на Танчев в писмо до немския посланик в България.

Ето какво пише в писмото на Бархман:

"1. Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген, докато не бъде осъществена съдебната реформа. Това не е вярно.

2. Невярно е, че съм информирал депутата Светлин Танчев по време на разговора с българските депутати - членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове, че министър Иванов ме е молил, споразумението за Шенген да бъде приложено напълно за България, когато получи зелена светлина за своята съдебна реформа. Това може да бъде потвърдено и от други лица.

3.Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен."

Германският депутат заявява, че страната му подкрепя съдебната реформа на българското правителство като политика "от съществено значение за ефективното противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията".

Бархман заявява още, че подкрепя "ангажиращия подход на министъра на правосъдието за постигане на възможно най-широк консенсус в България".