Операта представя "Севилският бръснар" на италиански език

Операта ще се състои на 13 юли от 19,00 часа

На 13 юли от 19,00 ч. Държавна опера ще представи операта „Севилският бръснар" от Джоакино Росини в оригиналната версия на италиански език, съобщава dariknews. Диригент на представлението е Крис МакКракен /Великобритания/, асистент - диригент Андреа Тарантино, режисьор  Иняцио Окипинти. Солисти Деси Стефанова, Николай Моцов, Иван Кабамитов, Евгений Арабаджиев, Петър Кунев, Нели Нечева и др.,оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

Операта най-напред се наричала "Алмавива или напразна предпазливост", тъй като опера със заглавие "Севилският бръснар" вече била написана от Джовани Паизиело, автор на повече от 100 опери. Росини изпитвал уважение и не желаел да причинява огорчение на възрастния композитор.

Със същото заглавие опери написали и други композитори от тази епоха. Либретистът Чезаре Стербини преработва значително комедията на Бомарше. Тя загубва доста от своята сатирична и изобличителна сила. Така например, граф Алмавива от типичен представител на аристокрацията се превръща в симпатичен влюбен младеж. Но Стербини, като добър познавач на сцената, написва едно сполучливо либрето за комична опера.

През 1816 г. 24-годишният Дж. Росини за рекордно кратък срок написва и поставя своята опера, представяйки се като изтъкнат оперен драматург, достоен последовател на Моцарт и на най-хубавите оперни традиции в италианската опера-буфа.

"Севилският бръснар" е истински реалистична музикална комедия. Героите са надарени с типични, извлечени от живота характери. Ярките театрални ситуации са естествени и правдиви.

Любопитна е сценичната съдба на тази опера. На премиерата, състояла се в Рим на 20 февруари 1816 г. тя се проваля. За този неуспех допринасят и привържениците на Паизиело, които устроили шум и бъркотия в залата, за да попречат на публиката да възприеме спокойно новата опера. Но още на третия спектакъл "Севилският бръснар" попада в числото на тези музикални произведения, които никога не остаряват.

На времето един от вестниците в Рим пише: "Ако на премиерата "Севилският бръснар" не срещна одобрение от публиката, то втория път и на следващите спектакли той бе оценен по достойнство и предизвика такъв ентусиазъм, че целият театър се тресеше от възгласите "E viva!" по адрес на маестро Росини. Неколкократно викан на сцената след спектакъла, той най-накрая бе отведен в къщи при светлината на стотици факли".