Пенсионната реформа не влиза в никакви политически сделки

Не трябва да се прави прави избор между съдебната и пенсионната промяна, според Калфин

Не бих си позволил да използваме пенсионната реформа в някакви политически сделки. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Според него не трябва да се прави избор между съдебната и пенсионната реформа.

„Тази дилема е измислена. Не може да се постави едното срещу другото. Трябва да се случат и двете. До сряда вечерта изтича срокът за предложение на второ четене. Радвам се, че не минаха предложенията на Реформаторския блок и Патриотичния фронт за удължаване на срока, така че на практика да премести целия пакет през есента. Няма смисъл за допълнително време за предложения. Това са теми обсъждани от месеци и то много активно. Не бих искал да се използва и темата пенсионна реформа за някаква политическа разменна монета. Достатъчно е работено по нея. Има консенсус. Работодатели, синдикати, представители на широки кръгове на обществото са я подкрепили. Мина с добър резултат на първо четене в парламента”, коментира вицепремиерът Ивайло Калфин.

По повод работна закуска с посланиците на страните-членки на ЕС, той коментира, че това е обичайна среща, която и друг път е правил. „Тя е свързана и със започващото Люксембурко председателство и обсъждането на неговите теми. Сигурно ще има много въпроси около това, какво се случва в парламента с пенсионната реформа. До миналата година тя беше едно от основните изисквания на ЕК към България. Тази година успяхме да ги убедим, че сме тръгнали с добра скорост напред. Отпадна от препоръката на страната”, уточни Калфин.